Skip to content

Cerknica 1896/97 Tone Dragolič

26. 01. 2011

To je ena tistih starih šolskih slik – otrok z izrazi odraslih. Le nekaj deklet nakazuje svoj nasmeh, fantje delujejo sila možato. Pravila olike so jasna.

Vsi so urejeni, postriženi, počesani. Fantje so v srajcah in površnikih, zapetih prav do zadnjega gumba,  hlače nekaterim segajo do kolen. Še ponošene  čevlje so si očedili. Pri dekletih se po oblačilih vidi, katere so iz boljših družin.

_______________________________________________________

Štirirazrednica se je deloma vršila  v novi šoli,   deloma  še v stari kaplaniji.  Cerkniškim šolarjem se je godilo nekoliko bolje kot tistim iz  okoliških vasi, ki so morali pešačiti  prav daleč.  Socialne razmere večine teh otrok so  bile podobne. Majhne kmetije so ob trdem delu dajale dovolj za skromno preživetje. A družine so bile povečini preštevilne, zato so mnogi že  kmalu odhajali po svetu za zaslužkom.  Šolska slika je nastala ob šolskem poslopju ob koncu pouka leta 1897.  Otroci so stari okrog 10 let in večina je zaključila svoje edino šolanje, ki jim je bilo v življenju dostopno. Kdo bi takrat slutil, kaj jih čaka v življenju, pa so  nemara mnogi od njih doživeli eno, če ne kar dve svetovni vojni.

Drugi in tretji deček spodaj levo sta najstarejša Mežnarčkova z Male Gase,  Tone  in France. Še mlada sta se za vedno  izgubila v daljni Ameriki. Pri hiši pač ni bilo v navadi razpravljati o preteklosti in tako se je, kar je bilo samoumevno v eni generaciji, že v naslednji povsem izgubilo.  No, tako je bilo do nedavnega. Ko smo pred dobrim letom pobrskali po dedkovih arhivih (naš dedek je njun najmlajši brat Janez, ki je ostal za gospodarja na “Gasi”), pa  smo Toneta in Franceta ponovno našli.  S pomočjo starih slik smo poskusili navezati stik kar preko enega od spletnih socialnih  omrežij. In že v prvem poizkusu našli “Tonetove”.  Tako zdaj na novo vzpostavljamo stike z ameriškimi sorodniki. Prvič (po sto letih, odkar je France zapustil domači kraj), pa se je lani družinskega srečanja v Cerknici udeležil Francetov pravnuk, ki je bil navdušen nad deželo svojih prednikov.

Miza je pogrnjena s prtom in okrašena s šopkom rož, da je trenutek bolj slovesen. Nekateri imajo v rokah izkaze. Oblačila gospodične dajejo slutiti na modne zapovedi tistega časa, čeprav delujejo nekoliko pomendrano.
Srednji je Tone Dragolič, rojen 1887, ki levo roko pokroviteljsko drži na rami svojega mlajšega brata Franceta. 

Po koščkih sestavljamo družinsko sestavljanko. Tone se je pri sedemnajstih z očetom prvič podal v Ameriko. Zaslužek je bil dovolj dober, da se je po nekaj letih vrnil domov. Leta 1914 se je poročil s Frančiško Meden z Brezij, priženil kmetijo, poplačal vse dolgove in dokupil še nekaj posesti. Pa je prišla vojna, služil je v cesarski vojski, v 8. stotniji 17. pešpolka. Januarja 1915 je bil na ruski fronti  težko ranjen. Po vojni je ponovno odšel v Ameriko, za njim je šla  še njegova družina. Posest na Brezjah je prodal  leta 1932, potem se ni več vrnil.

France je svoj rodni kraj za vedno zapustil pri svojih dvajsetih.

Tonetovi se zdaj pišejo Dragolic, Francetovi pa Dragolich.

Izstopa starejši deček. Njegovo novo oblačilo je bolj podobno uniformi.
Dekleti imata podobna modna klobučka kot učiteljica.
Na hrbtni stani stare slike, ki smo jo našli na “Gasi” najdemo  komaj berljiv zapis “Tone Dragolič”, morda tudi “Runčev Andrej”, ostalo je nečitljivo.

Kraj: Cerknica
Datum: 1897
Avtor: neznan
Zbirka: Srečo Dragolič
Skenirano: 29. 12. 2010
Oblika: fotografija

9 komentarjev leave one →
 1. 26. 01. 2011 19:50

  Metka hvala.

  Kakšne male stolčke imajo!

  ”Francov Andrejeva od Ančke,” bi jaz prebrala zapis na zadnji strani.

 2. 27. 01. 2011 08:06

  Sem bila pa res površna. Piše “Anton Dragolič”, prečrtan del pravi “iz žage, ki se gre na?”, potem pa še “Frančov Andrejeva od Ančke” in ” od sestra Blanka”. Kakšna zagonetka.

 3. Anonimno permalink
  7. 01. 2012 23:49

  Rad bi samo pripomnil, da tale slika po mojem mnenju nikakor ne spada v leto 1897 ampak najverjetneje nekje okoli1920. (kakšno leto prej ali kasneje) To se da sklepati na podlagi klobuka učiteljice in ene izmed učenk. Obe namreč nosita tako imenovana “cloche” klobuka – izredno popularne zvonačaste kapice, ki so jih dame pri nas nosile predvsem v 20-tih letih.

  LP

  • 8. 01. 2012 12:04

   Ja, tole bo treba urediti. Še enkrat bomo preverili podatke, na podlagi katerih smo določili približno letnico.

 4. 9. 01. 2012 07:38

  Tone je bil rojen 1887, France pa 1890. Slikana sta kot fantiča. Morda je slika nastala kakšno leto kasneje, kot smo zapisali, nikakor pa ne 1920, ker sta bila takrat že odrasla in v Ameriki. Tone je šel prvič v Ameriko leta 1905, drugič pa po prvi vojni leta 1919. France je emigriral leta 1909. Glede mode bi bila potrebna dodatna raziskava, vendar je splošno znano, da se ponavlja.

  • Robert Simičak permalink
   12. 02. 2015 04:07

   This is a great story. Kje pa so Tonetovi in Francetovi sorodniki v Ameriki? Ko sem bil mlad se dosti spominjam veselih časov ko smo se igrali pri Mežnarčkovih na mali gasi. In ker je tudi mene odpeljala pot v Ameriko (1975) me ta zgodovina dosti zanima.

   • 1. 03. 2015 09:06

    Tonetovo žlahto smo našli v okolici Clevelanda. Vendar, komaj smo navezali stike z njegovo hčerko, ki nam je poslala dokumente, ki nesporno dokazujejo sorodstvo, je žal umrla. Tako, da so se stiki ponovno izgubili.
    S Francetovo linijo pa imamo stike. Francetov vnuk Frenk, ki živi v Huntsburgu OH, nas je lani prvič obiskal. Kar pogosto pa se družimo z njegovim sinom, ki trenutno službuje v Nemčiji.
    Nasploh je Dragoličev precej več v Ameriki kot v Sloveniji, kar nas je zelo presenetilo. Tone je imel tri, France pa pet otrok in družinsko drevo je zelo razvejano. Raztreseni so po vsej Ameriki.
    In kot sem že večkrat povedala, vse to po zaslugi starih slik. Koliko zanimivih zgodb!

 5. 6. 01. 2021 07:39

  Žal slika ni bila posneta leta 1897 ampak šele okrog leta 1920. Žal imate napačno sliko. Zakaj? Gospa ima krajšo krilo in takšen klobuk ki je bil značilen za 20s. Kratkih kril si ženske niso drznile obleči v 19 stoletju niti niso obstajala takšna krila.

  • 6. 01. 2021 08:25

   Ja, čisto možno. Takšne informacije ostanejo v družinskem izročilu in nikakršnih možnosti ni, da bi jih preverili. Preveriti ne moremo več niti fotografij, ki so nekaj desetletij manjše. Pač, nikogar ni, ki bi lahko osebe na fotografiji prepoznal. Večkrat povdarjamo, da so Stareslike stran, na kateri objavljamo izročila, ki bi se drugače izgubila.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: