Skip to content

Cerknica 1956/57 – Sprejem pionirjev

27. 01. 2011

Zveza pionirjev Jugoslavije je bila ustanovljena leta 1942 na 1. kongresu Združene protifašistične mladine. Opredeljena je bila kot vzgojno – zabavna, patriotska, izvenšolska organizacija. Njen smoter je bil, “vzgajati mladino ob sodelovanju odraslih na tradicijah NOB v zavedne državljane FLRJ“, je bilo med drugim zapisano v njenem statutu. Združevala pa je osnovnošolsko mladino.

Pionirji so imeli uniforme in sicer črne čevlje, modre hlače (deklice modra krila), belo srajco, rdečo rutico za vratom in kapo. Čeprav je bil sprejem med pionirje del šolskega programa in zato pravzaprav obvezen, je članstvo v Zvezi pionirjev pomenilo čast. Novopečeni sedemletni pionirčki so ob sprejemu doživljali nekaj podobnega, kot danes doživljajo skavti in taborniki na dan svojih zaobljub. Tega dne se najbrž ne da pozabiti!

V šolskem letu 1989/90 je bila zadnja generacija otrok, ki so bili vključeni v pionirsko organizacijo. Zveza pionirjev Slovenije je bila ustanovljena 1947. leta in ukinjena 24. aprila 1990. Sklep so sprejeli na konferenci Zveze prijateljev mladine Slovenije.

____________________________________________________________

Naštevanje od spodaj navzgor: 

povsem spodaj je v levem vogalu slike je Kati Skuk, desno od nje Slavko Bajc in deklica v sredini slike pod harmoniko, ki upira pogled v fotografa je Tanja Janežič.

 

Spodaj desno je Francka Svet, nad njo Milena Švelc, nato Zdenka Trampuž, neprepoznan fant in Mili Gogala. Ostalih nismo več prepoznali.
 

Fant na levi strani, ki je pogledal v fotoaparat je Jože Martinčič iz Dolenje vasi.

Na vrhu slike v sredini je Anica Arhar, povsem desno zgoraj pa je Ladi Oblak.

Ostalih nismo več prepoznali.

 

Na ozadju pod sliko dveh pionirjev je pisalo: 

“Za domovino s Titom naprej”.

Stara že orumenela fotografija, ki je bila posneta v šolskem letu 1956/57 ob sprejemu cicibanov med pionirje. 

Takrat je bilo posnetih več fotografij iz različnih zornih kotov. Morda se bo našla med spremljevalci Starih slik tudi kakšna od teh. Čakamo.

Kraj: Cerknica
Datum: 1956, 29. september je bil dan pionirjev
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 23. 10. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: