Skip to content

1930 Cerknica – Razglednica s Kamne gorice 2

20. 04. 2011

Tudi to sliko je Vekoslav Kramarič posnel ob istem obisku Cerknice, kot sliko, ki je že bila objavljena. Torej je tudi ta slika posneta zgodaj spomladi, le da je za to sliko stojalo postavil na Kamni gorici nekaj sto metrov severozahodneje.

Na obzorju je vidno hribovje, ki se razteza od Križne gore (857 m) na levi strani do Stražišča (814 m) in Grebena (787 m) nad Gornjim jezerom ter začetkom Javorniškega pogorja na desni strani slike.


___________________________________________________________

V ozadju se sveti zasneženo področje gora v Loški dolini z Racno goro (1140 m) v levem zgornjem kotu in pogorjem v oklici Zgornjih Poljan (875 m) in zadaj s Petelinjekom (1212 m). Malo desno pred Racno goro je Križna gora s cerkvijo. Kot bi ozadje prerezali neporaščeni obronki Slivnice (1114 m), na katerih raste le nekaj lip. To področje je danes pozidano. Kar pa ni pozidanega je pa zaraščeno, saj so Slivnico pogozdovali le nekaj let pred začetkom druge svetovne vojne. Vznožje Slivnice nad bodočim Brestom je bilo zasajeno s smrekami.

____________________________________________________________

Osrednje mesto slike zavzema cerkniška farna cerkev. Levo od nje vidimo del Šrangarjeve hiše, levo od Šrangarjeve se delno vidi tudi Konjedicovo hišo. Na desni strani slike je videti farovž in za njim streho Butkovičeve hiše. Desno od cerkve je streha Urbancovega tabora in desno od le-tega del pročelja Zgoncove hiše. Pred zvonikom spodaj vidimo štirikapno streho Gerbičeve hiše.
V ozadju, od vznožij Križne gore do Grebena nad Gornjim jezerom, se razliva polno presihajoče Cerkniško jezero. Polja v Vidmu so še nepozidana. V centru tega izseka je farovški kozolec poleg katerega vodi pot od Sokolskega doma do Zihrletove hiše. Po trasi te poti pelje danes asfaltirana cesta. Takrat  so bila polja v Vidmu ob Notranjski cesti ograjena z leseno ograjo, v kateri je bila odprtina. Tu skozi je bilo možno le peš, saj so morali pešci prestopiti kakega pol metra visoko oviro, ki ja bila pribita v spodnji del ograje. Farovški kozolec so pred leti razdrli in prestavili na drugo lokacijo. Gola in nepozidana je tudi Svina gorica. Malo više in desno od farovškega kozolca se vidi novo zgrajen Sokolski dom, desno od njega pa poslopje sokolske posojilnice. V njej je danes cerkniška občina. Na levi strani izseka se vidijo farovške štale, nad njihovo streho pa cerkniška šola.Prav spredaj se razteza Klopčarjeva dolina — Klopčarica na Kamni gorici.

Spredaj levo je Korletova hiša, desno od nje stoji Trepča hiša pred njo Böhmova. Graničarska je hiša v sredini povsem spredaj. Na desni strani slike spodaj je Zihrletova hiša v kateri je zdaj M-bar.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: Slovenski etnografski muzejzbirka Vekoslav Kramarič, št. slike: Cerknica_018
Skenirano: 27. 1. 2011
Oblika: skeniran negativ

5 komentarjev leave one →
 1. Medra permalink
  20. 04. 2011 14:23

  Tristo tisoč ogledov pa ni kar tako! Pohvale ustvarjalcem in obiskovalcem.

 2. 20. 04. 2011 14:33

  Gremo naprej. Naslednja postaja je na pol miljona.

 3. 20. 04. 2011 15:26

  Predvsem zasluga Milošu, ki je vso stvar začel. Veliko dragocenih podatkov se bo tako ohranilo, ki bi drugače spolzeli nekam v pozabo.

 4. Anka permalink
  20. 04. 2011 17:12

  TUDI JAZ SE PRIDRUŽUJEM MNENJU DA JE TREBA TO NADALJEVATI. MILOŠU IN DUŠANU PA ŠE MNOGO IDEJIN OBILO USTVARJALNIH URIC.BRAVO ANKA.

 5. Anonimno permalink
  26. 02. 2012 22:00

  Boljšega spoznavanja in vzdrževanja naše zgodovine si ne zamišljam.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: