Skip to content

1929 Cerknica – Orlice

29. 06. 2011
tags:
by

Članice orliške podzveze iz Cerknice so se v slavnostnih krojih tako postavile pred fotografom. Fotografija je nastala v dneh pred razpustom vseh jugoslovanskih telovadnih organizacij leta 1929, ter s tem tudi Slovenske orlovske zveze, ki je štela takrat okoli 8200 članov.

Orlice so bile tudi članice tamburaškega orkestra.

Orli so nastali leta 1905, njen idejni pobudnik pa je bil dr. Janez Evangelist Krek v okviru katoliških prosvetnih društev in Slovenske krščanskosocialne delavske zveze (stranke). V začetku dekleta niso imela pravico do članstva, vendar so kasneje morali spremeniti svoje stališče. Sokolstvo je namreč podpiralo vključevanje deklet in nevarnost da zaidejo dekleta v sokolska društva je bilo preveliko.

Sokoli in orli niso bili v preveč prijateljskih odnosih. Glavni spor je bil v vlogi katoličanstva in vplivu cerkve. Sokoli nikoli niso zavračali  katoličanstva in so ga odkrito priznavali, toda odrekali so mu pravico do popolnega obvladovanja slovenskega naroda. Nasprotno pa je bil Orel pod popolnim okriljem cerkve.
____________________________________________________________

Ženski kroj za članice in mladenke so sestavljali bela bluza z mornariškim ovratnikom in manšetami, temno moder suknjič in plisirano krilo enake barve, črne nogavice in za članice orlovska čepica s peresom, kakor pri moških.  Mladenke naj bi imele lase spletene v kite in prevezane s črno pentljo. Deklice »gojenke« so nosile bele obleke z modrimi robovi, trakovi, okraski in gumbi ter v laseh velike svilene pentlje. Orliški kroji so bili preprosti, kakor je bila nasploh vloga orlic, zbranih v krožke, tudi v telovadnem pogledu manj v ospredju kot vloga sokolic.

____________________________________________________________

Prva z leve sedi Lovko Marija — Tavžljeva (poročena Simičak — Nikolova).
Pero se je moralo nositi postrani in ne pokončno, kot so imeli to navado pri sokolih. Nove kroje so leta 1937, po ponovnem vzletu Orla,  zasnovali strokovni oblikovalci, v prvi vrsti arhitekt Marjan Šorli, za dekliškega pa najdemo nadrobnosti, npr. obliko peče, med osnutki arhitekta Jožeta Plečnika.
Največja na sredini sedi Meri Slabe (poročena Kranjc). Prva z leve stoji Marija Drenik — Bočkova, druga z leve je Ivanka Caserman — Ipavča (poročena Vidrih — Cibova).
Orlice so bile lahko le dekleta, v ženske dorasle (beri poročene) pa v Orlu niso imeli več mesta in so lahko sodelovale samo še v ozkih verskih združenjih.
Prva z desne sedi Ostankova. V zgornji vrsti je prva z leve Caserman Tončka.
Slavnosti kroji so lepo urejeni, le malo jim je ponagajal veter, ki se je poigral z njihovimi kravatami.

“BRATOM ORLOM”

Dvignite Orli v jasne višine,krila ponosna mlade moči!

Sove se skrivajo v nizke temine,

k soncu, k svetlobi Orel hiti.

(Orlovska himna)

____________________________________________________________

Viri:

  • Valant Janez: Zgodovina športnih društev od 1919 do danes, Ljubljana, 2008
  • Vrišer Sergej; KROJI SLOVENSKEGA SOKOLSTVA IN ORLOVSTVA MED LETI 1863 -1941, digitalna zbirka dLib
  • Vidrih — Žnidaršič Lojzka

Kraj: Cerknica
Datum: 1929
Avtor: neznan
Zbirka: Matjaž Žnidaršič — Šentek
Skenirano: 15. 2. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: