Skip to content

1960 Zelše — Zvonik brez strehe

16. 08. 2011
tags:

Med drugo svetovno vojno je nemški tank streljal z Nove ceste v Podskrajniku na cerkvico sv. Volbenka v Zelšah. Od takrat, pa do nekako leta 1970, je bil zvonik te čudovite cerkvice brez strehe. Na žalost pa je bilo tudi v sami cerkvici razsulo. Sam se spominjam lepega lestenca na tleh, okrog njega pa drobcev ometa. Ocenjujem, da je neznan fotograf  posnel to fotografijo okrog leta 1960.

_________________________________________________________

Gručasto naselje Zelše s približno 80 prebivalci leži 3 km zahodno od Cerknice ob severozahodnem robu Cerkniškega polja ob cesti Podskrajnik-Rakov Škocjan. Južno od prijetne vasice stoji na nizki vzpetini podružnična cerkev sv. Volbenka, ki je bila zgrajena okrog leta 1680. Njen tloris, kratka ladja in trikonhalni sklep, ki daje cerkvi obliko deteljice, je edinstven na Slovenskem. Zvo­nik je bil prizidan v 18. stoletju. V tej manieristični stavbi so zaradi dobre akustike občasni koncerti.

Že skoraj štiri desetletja v poletnem času zaživijo Zelški večeri na idiličnem koščku slovenske zemlje — ob Cerkniškem jezeru pod zasanjanim Javornikom. Pred štiridesetimi leti so kulturni zanesenjaki hoteli oživeti Notranjsko in njeno kulturno življenje s prirejanjem koncertov v stari renesančni cerkvi sv. Volbenka, ki je zaradi svoje posebne arhitekture in nenavadne zvočnosti svojevrsten kulturni spomenik. O njej govori že Valvasor v svoji Slavi in sicer kot prizorišče čudežev, kjer so slepi spregledali, hromi shodili …

____________________________________________________________

Zvonik in cerkvico so nekako popravili okrog leta 1970. Čeprav ima zvonik te krasne cerkvice streho (enostavno v obliki piramide), bi si zaslužil novo streho v obliki, kakršno je imel pred drugo svetovno vojno.

____________________________________________________

Viri:

  • Tekst iz zloženke iz leta 1992, katerega avtorica je prof. Boža Brecelj in
  • Slovenija total: Notranjska A — Ž, priročnik za popotnika in poslovnega človeka, Pomurska založba, Murska Sobota 1999, stran 65.

Kraj: Zelše
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Popek
Skenirano: 1. 2. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: