Skip to content

1966 Velike Bloke — Slavje ob odkritju spomenika

18. 09. 2011

Nekdanji partizani so se zbrali 18. septembra 1966 v Velikih Blokah. Takrat je bil odkrit spomenik Notranjskemu odredu. Tam je bila v lepo urejenem parku vojašnice Notranjskega odreda zbrana množica, ki je prisostvovala tej svečanosti. In ko je podpredsednik skupščine SR Slovenije narodni heroj tovariš Janko Rudolf odkril spomenik in spregovoril, je bilo tam zbranih 5000 ljudi.

Na tem segmentu lahko prepoznamo sledeče prisotne:

 • Jože Vidrih v levem spodnejm kotu,
 • tretji je Lojz Škrabec — Malizja,
 • spodaj desno je moj sosed z Male gase France Urbas — Levštek,
 • peti od Franceta na isti strani mize pa je Mulec — Rajdek iz Starega trga. ___________________________________________________________

Borci Notran jskega partizanskega odreda se po vojni do takrat še niso sestali. Krajevni odbor Zveze borcev je zato imenoval odbor, ki naj bi organiziral zbor borcev Notranjskega odreda.

Zbor je bil 18. septembra v Starem trgu pri Ložu. Iz vseh strani so prihajali borci. Prijazni Stari trg je bil ves v zastavah; avtomobilov je bilo toliko, da je bilo težko najti parkirni prostor.

Borce je pozdravil predsednik občinske skupščine Cerknica tovariš Franc Kavčič, patrulje pa so ponesle vence k spomenikom in spominskim ploščam v občini. Nato je kolona osebnih avtomobilov in avtobusov krenila proti Velikim Blokam. Ob tej priložnosti je nekdanji komandant Notranjskega odreda Franc Sotlar izročil partizansko zastavo predstavniku garnizije Velike Bloke. Zapel je moški pevski zbor Svoboda, Loška dolina, recitator  je navdušil množico, zaigrala je tudi godba sindikalne podružnice Kovinoplastike. Udeleženci zbora so poslali pozdravno brzojavko tovarišu Titu.

Po zboru se je nadaljevalo partizansko srečanje v vzdušju, ki ga prisotni še dolgo niso pozabili.

____________________________________________________________

Povsem v desnem zgornjem vogalu slike je Tone Zabukovec — Bunkar iz Starega trga, levo od njega pa Pecljeva Ančka iz Cerknice.Prisotni so v glavnem pili ceneno rdeče vino Ključ, ki je bilo takrat kar popularno.Nekaj obeduje od vseh prisotnih le leva soseda Pecljeve Ančke.

V levem zgornjem kotu je videti zložene puške M 48.

Druga z leve spodaj je Kristina Kovačič iz Ponikev.

____________________________________________________________

Viri:

 • Glas Notranjeske od 1. oktobra 1966, št. 7
 • Tone Urbas — Levštek

Kraj: Velike Bloke
Datum: 18. 9. 1966
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Drago permalink
  18. 09. 2011 08:00

  Dogodka v Velikih Blokah se spomnim, čeprav bolj v slabem, saj sem se pri nagovoru tovariša Rudolfa zmotil. Zadevo sem sicer speljal, vendar sem tekst malo prilagodil. Morda se sošolka Silva še kaj več spomni?

 2. 14. 05. 2018 15:50

  Na prvi fotografiji tretji z leve je prepoznan borec Franc Žnidaršič (domače Vidc) iz Iga vasi.

Trackbacks

 1. 1958 Nova vas – Bloški sejmar | Stare slike
 2. Velike Bloke, kasarna – spomenik | Obeležja
 3. 1952 Bloke – Nikoli več | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: