Skip to content

1933 Ljubljana – Pri birmi

29. 09. 2011

V ateljeju

 

V spomin na opravljen zakrament sv. birme sta se slikali Fanika Škrbec in njena teta Neža, verjetno botra pri zakramentu. Teta Neža je v Celju postala modni kreator oblek, kar razkriva že njena prefinjena obleka na fotografiji.

____________________________________________________________

Birma je eden od krščanskih zakramentov in ima pomen potrditve v veri, ki jo je birmanec sprejel že pri krstu.  Najpogosteje birmo podeljujejo ob koncu osnovne šole, to je na prehodu iz otroštva v odraslost. Podeljevalec birme je birmovalec, ki je najpogosteje škof.

Birmanca pri obredu birme navadno spremlja boter, kateri naj bi kasneje prevzel vlogo duhovnega vodnika birmanca. Vedno pa je boter imel še dodatno nalogo. Obdariti ga je moral s posebnim darilom, česar birmanec do tedaj še ni imel in navadno je bila to prva ročna ura. Kakšen ponos je bil to! Nekateri so dobili morda verižico, zapestnico, uhane, kolo, kasneje že prve motorje, telefone, dandanes pa so se darila spremenila v denarno obliko.

____________________________________________________________

Na zadnjo stran so zapisali:”Bila pri Sv. Birmi v Binkoštih l. 1933. v Ljubljani”.

Tivoli

Na tivolski promenadi so pred fotografom postale Fanika Škrbec in njene sorodnice. V sredini je teta Neža (Janica). Slika je nastala na hladen zimski dan in Fanika nosi pravi damski muf. Gospe sta oblečeni v topla plašča. Promenada je že dobro očiščena snega, saj so sprehajalke v lahkih in nižjih čevljih.Glede na starost Fanike je fotografija verjetno nastala kakšno leto po prvi.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Ljubljana
Datum: 1933 in 1934
Avtor: Foto atelje Viktor
Zbirka: Franc Črnugelj
Skenirano: 18. 5. 2011
Oblika: dve fotografiji

4 komentarji leave one →
 1. 25. 02. 2016 08:17

  Je ta deklica morda Urhova Fanika iz Podcerkve?

  • anitamanfreda permalink
   25. 02. 2016 08:53

   Deklica je res Urhova Fanika.

 2. 25. 02. 2016 09:32

  Hvala za podatek, Anita. Zanimalo me je, ker mi je predvsem o njenem medvojnem življenju pripovedoval njen mož Franc Črnugelj.Prej sem vedela le za njeno ime, nič več.

Trackbacks

 1. 1941 Ljubljana – Birma | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: