Skip to content

1934 Otok – Peš izlet društva Sokol

22. 10. 2011

Fotografskemu objektivu so se na Cerkniškem jezeru neke sončne nedelje pred 77 leti nastavili člani društva Sokol iz Cerknice in to kar na dveh drevakih . Vsi so bili lepo oblečeni, namenjeni pa so bili na izlet na Otok.


____________________________________________________________

Moški so bili v oblekah, belih srajcah in kravatah. Nekateri so imeli pod rekelci (suknjiči) še lajbič (telovnik). Očitno je, da je sonce pripekalo in so se možakarji slekli, suknjiče pa odložili na jambor. Na jambor so obesili tudi marejle (dežnike), saj so se bali, da bodo dež pricoprale cuprnce s Slivnice. No, marejla je marsikaterega udeleženca izleta lahko obvarovala tudi pred premočnimi sončnimi žarki.

Da pa jim ni bilo dolgčas, so poskrbeli tudi za muziko. Zbrano družbo sta zabavala dva harmonikarja in kitaristka. Gotovo so instrumentalistom pritegnili s petjem, v to sem prepričana. Člani Sokolskega društva so bili aktivni. Igrali so, nastopali z igrami. Mnogi izmed njih so skrbeli za šport – telovadbo in tako skrbeli za zdrav duh v zdravem telesu.

Na fotografiji sta drevaka lepo okrašena z lampijoni, jambor krasi tudi zastava. Nasmejani obrazi pričajo o »uglašenem društvu«, veselem in prijateljskem razpoloženju, kar dokazuje, da so se člani društva radi in pogosto družili.

____________________________________________________________

In kdo so znanci s fotografije?

Na levi strani stoji Toni Mele, nepoznan drži veslo, poleg je Jože Jerman-Mәhonov, ki igra na harmoniko. Za njim stoji njegov brat Tone, poleg pa Alojz Turšič 1 , za njim pa Mestek z Dolenjega jezera.

___________________________
Spredaj na levi je nepoznan, tudi gospoda s klobukom nismo prepoznali. V belih hlačah in srajci ter z rokami v žepu se je pred objektiv nastavil Franc Kebe. Na kitaro je brenkala Stanka Turšič, pred njo pa stoji s prečko v laseh, v svetli obleki s širokim pasom, Slava Logarjeva. Poleg nje sedi Fani Polšnarjeva.

Za njo je danes 97-letna Ivanka Knap – Klemenova iz Cerknice, poročena Mršek, ki živi na Uncu, in nam je tudi pomagala pri prepoznavanju oseb na fotografiji.

Jambor drži Ivanka Čenčur, po domače Pecljeva, od sv. Roka. Oblečen in pokrit v klobuku sedi ob jamboru in je resen, Smukcov oče. Bil je gozdni in poljski čuvaj. Kdo ve, morda je bil prav on tisti, ki je odredil, da so posekali drevesi iz katerega sta bila narejena drevaka. Bil je zanimiv možakar.

Ob jamboru sedi v obleki in z dežnikom v rokah učitelj. Za njim stoji in ima levo nogo na robu drevaka Tone Jože 1 Turšič.

___________________________
Na tem delu fotografije vidimo, da sta bila z deskami, ki so jih uporabili za klopi, povezana skupaj 2 drevaka. Čemu tako, ne vem, morda pa je bila tako vožnja prijetnejša ali pa je bilo zaradi tega več prostora za vse udeležence izleta.

Na levi sedi Karnelutijeva družina (Carnelutti). Gospod je bil znan cerkniški lekarnar, sin zamejskih Slovencev. Na izlet je povabil tudi svojo ženo Ano in njunega sina Tomija.

Desno od Karnelutijevih sedi Dušan Zagorjan, nasproti njega pa gospa Pušenjakova s hčerko Hedo Pušenjak, ki danes živi v Italiji.

Stanko Pušenjak je bil tudi član Sokolskega društva, sicer pa znan cerkniški zdravnik, ga pa na fotografiji ni.Na drugem drevaku drži na kolenu harmoniko muskonterRafel, ki je bil pomočnik pri Škarju. Na skrajni desni strani fotografije sta dva nepoznana in imata oba veslo v rokah. Poskrbela sta, da so se z drevakoma člani Sokolskega društva popeljali tudi po gladini Cerkniškega jezera.

Na izlet so se odpravili peš, za fotografiranje na drevakih pa so se najverjetneje odločili, da bi pokazali zanamcem, da jim je bilo jezero v ponos.

____________________________________________________________

Viri:

  • Ivanka Mršek
Prispevek napisala: Joži Mele

Kraj: Otok
Datum: 13. 5. 1934
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 1. 9. 2011
Oblika: fotografija

Dopolnitve

1 28. 10. 2011

One Comment leave one →
  1. Breda Sikkens - Tursic permalink
    26. 10. 2011 23:40

    Na colnu ni Lojzeta Tursica. Ne vem, kdo je Tone Tursic, ampak ta je podoben Jozetu Tursicu.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: