Skip to content

1961 Cerknica — Montaža opreme v Iverki

27. 11. 2011

Slika je bila posneta leta 1961 med montažo opreme v Brestovi Iverki.

Zaradi pomanjkanja kvalitetnih plošč za izdelavo pohištva so se v Brestu odločili, da si zgradijo lastno tovarno ivernih plošč z letno kapaciteto 10.000 m3. S tem se je v Brestu pričelo novo obdobje proizvodnje pohištva. Nedvomno je, da so v tistem času imele iverne plošče veliko dobrih lastnosti in prednosti v primerjavi s klasično mizarsko ploščo, ki je izgubljala svoj pomen. Iverne plošče so zelo stabilne, se ne krivijo in ne valovijo.


Največ opreme je bilo izdelane v nemški tovarni Simpelkamp. Montažo opreme pa je opravljala srbska tovarna težkih delovnih strojev Ivo Lola Ribar s sedežem v mestu Železnik blizu Beograda. Takrat je zato iz Železnika prišla v Cerknico večja skupina strokovnjakov.Njihovo delo je vodil Momčilo Spirić. Z njim sta prišla še žena in sin. Spirićevi so nekaj časa stanovali pri nas, saj je bilo takrat v Cerknici težko dobiti stanovanje. Postali smo prijatelji.

Momčilo Spirić je bil rojen v Kragujevcu leta 1926. Med drugo svetovno vojno je obiskoval gimnazijo v Kragujevcu. Sošolce iz njegovega razreda so Nemci postrelili, kar je v svoji pesmi opisala znana srbska pesnika Desanka Maksimović. Spirić je imel srečo, saj je bil tiste dni bolan in ni obiskoval pouka.

Zato je vedel, kje mu je mesto in odšel je v partizane, se boril na Sremski fronti in dočakal konec vojne v Zagrebu. Kasneje je študiral in postal strojni inženir.Ko je bil Spirić v Cerknici sem ga mnogokrat opazoval pri delu. Kako zanimivo se mi je zdelo, da je znal popraviti avto. Popravil je tudi mehanizem našega “lajerkostna”. Včasih sem šel z njim v Iverko in opazoval, kako je gledal načrte in usmerjal sodelavce. Njegov poklic mi je bil tako všeč, da sem si ga prav zaradi njega tudi sam izbral.

Momčilo Spirić je z ženo in sinom stanoval v Beogradu.

Jaz sem bil službeno mnogokrat v Beogradu in sem ga vedno želel obiskati. Pa sem vedno odlašal z mislijo, ga bom obiskal naslednjič, ko bom imel več časa. Gostilna “Kod dva jelena” v bližini Skadarlije v Beogradu je zelo blizu Spirićevega stanovanja. Ko smo tam nekoč z družbo večerjali, sem imel trden namen, da ga po večerji obiščem. Pa nisem šel. Ker sem si z njim dopisoval, sem pred nekaj leti prejel pismo njegove žene, ki mi je sporočila, da ga ni več.
Najbrž se moramo zahvaliti neznanemu fotografu, da je na hrbtni strani fotografije napisal datum.Brest je kasneje zgradil v Podskrajniku novo tovarno ivernih plošč, v tej na Ločicah pa zdaj posluje firma Mineralka.

Slovarček:

  • lajerkosten = nekak gramofon v velikosti omare. Igra na jeklene plošče, poganja pa ga močna vzmet, ki se jo ročno navije.

Viri:

  • po spominu

Kraj: Cerknica
Datum: 25. 2. 1961
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 1. 9. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: