Skip to content

1967 Cerknica — 20 let Bresta (2)

15. 01. 2012

Prejšnji —  prispevek istega dogodka — naslednji

Ta slika iz Brestovega arhiva je bila posneta v soboto 28. oktobra 1967. Tega dne so Brestovci svečano proslavljali 20 let delovanja svoje tovarne, saj je bila Tovarna Brest ustanovljena 25. oktobra 1947.

Na sliki so trije člani Centralnega delavskega sveta Bresta.

Brest je bil v tistih časih eden največjih jugoslovanskih proizvajalcev pohištva, v sam vrh pa je sodil tudi po kvaliteti svojih izdelkov. Levo stoji Srečo Lončar, desno pa Jože Albreht. Srečo živi doma v Cerknici, Jože pa je odšel čez lužo in živi že precej časa v Ameriki.
Takrat je Brest izvozil okrog 60 % svoje proizvodnje in od tega izvoza 92 % na zahtevna konvertibilna tržišča, saj je bil Brest tudi največji izvoznik pohištva v državi. Ta dosežek ni bil le rezultat splošnih pogojev, bil je predvsem rezultat izrednega prizadevanja kolektiva.Na sliki France Braniselj. Tudi v podjetju, v katerem sem bil sam zaposlen, je ogromno fotografij, na katerih ljudje kadijo, mnogokrat med sejami v zaprtih prostorih. Danes se to kar čudno vidi, saj se je naš odnos do zdravja le spremenil — začuda na bolje.

Ko sem prvič videl to sliko, sem se vprašal: “Ali kadi tudi Srečo Lončar?”

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 28. 10. 1967
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 2. 9. 2011
Oblika: fotografija

 

Prejšnji —  prispevek istega dogodka — naslednji

Dodajte komentar

%d bloggers like this: