Skip to content

1968 Cerknica — Spomin na kegljača

5. 03. 2012

Slika je nastala leta 1968 na Brestovem kegljišču, ko so odkrili spominsko ploščo odličnemu kegljaču Leu Gromu z Rakeka. Spominsko slovesnost je priredil kegljaški klub Brest, katerega član je bil Leo Grom. Grom, ki je bil poprej vsestranski športnik, se je nekaj let pred smrtjo posvetil samo kegljaškemu športu, kjer je kot državni reprezentant in organizator dosegal odlične uspehe. Takrat se je tudi vrnil k matičnemu klubu Brest. Po Gromovi zaslugi se je KK Brest začel močno uveljavljati v republiškem in zveznem merilu.

Rakek je bil znan po kegljanju in odličnih kegljačih. Ko sem obiskoval srednjo šolo v Ljubljani, sem imeli dobrega profesorja za Termodinamiko. To je bil Janez Terkaj, tudi on dober kegljač, domačin z Rakeka. V tistem času so prva tri mesta na svetovnem prvenstvu osvojili trije Rakovčani: Steržaj, Mlakar in Grom. Ne vem več v kakšnem vrstnem redu so bili in v kateri državi so ta mesta osvojili. Ampak Terkaj se je pri uri Termodinamike pohvalil: “Ni je vasice na zemlji, ki bi imela prve tri na svetu v enem športu!”

Čeprav smo si v šali Cerkničani in Rakovčani pogosto v nekakšnem antagonizmu, pa sem bil takrat kar ponosen, da je Rakek blizu Cerknice.

Janez Terkaj je na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani diplomiral leta 1967 z nalogo: “Kvantitativna analiza parnega hladilnega procesa.”

Zgoraj piše:

KK Brest Cerknica je v septembru 1968 organiziral spominsko tekmovanje v kegljaških parih, katerega je organiziral že pokojni Leo Grom. Letošnji prehodni pokal je osvojil par Turk-Česen iz KK Kranj. KK Brest Cerknica je ob tej priliki odkril spominsko ploščo posvečeno pokojnemu Leu Gromu.

Te slovesnosti so se udeležili številni kegljači in tako počastili svojega pokojnega tovariša Lea, ki je tragično izgubil življenje v prometni nesreči. O liku in življenju Lea Groma je spregovoril predsednik KK Brest France Tavželj, ki je tudi odkril spominsko ploščo.

Razen takratnega predsednika Franceta Tavžlja — Krstinčka nam drugih na slikah ni uspelo prepoznati.

Kegljaški klub Brest Cerknica je v dogovoru s tekmovalno komisijo pri Kegljaški zvezi Slovenije organiziral tradicionalno kegljaško tekmovanje moških dvojic za prehodni pokal, ki ga je podeljevala Kegljaška zveza Slovenije v spomin na kegljača, našega rojaka Leona Groma.
Na zadnji strani fotografije je z grafitnim svinčnikom napisano:

Odkritje spominske plošče Leu Gromu — sept. 1968.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: september 1968
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 21. 7. 2011
Oblika: štiri fotografije

3 komentarji leave one →
  1. Breda Sikkens - Tursic permalink
    5. 03. 2012 20:31

    Osebe na sliki so verjetno gostje iz KK Kranj. Zelo navzoc pa je Brestov stol Sardan, ki je bil dolgo let v produkciji.

Trackbacks

  1. Cerknica kegljišče – plošča Leon Grom | Obeležja
  2. 1949 Rakek – Franc Mlakar | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: