Skip to content

1964 Cerknica — Pogled na Svinjski rigl

7. 03. 2012

Ime Svinjski rigl je ostalo tudi še potem, ko ni bilo v tem predelu več hiš. Ime pa se še uporablja, in zgleda, da se bo še.

Nekaj let po vojni so bile na tem prostoru še ruševine, ostanki predvojnih hiš. Te ruševine so odstranili in zgradili nove, moderne zgradbe. Vidovič je lepega sončnega poletnega popoldne leta 1964 slikal ta del Cerknice.
____________________________________________________________

Zadaj je cerkev Marijinega rojstva, to je cerkniška farna cerkev. Desno od nje je Urbancov tabor.Levo pred lipami pred cerkvijo je Zagorjanova hiša.Na levi spredaj sta dve leseni baraki, ki ju je uporabljalo Gradbeno podjetje Gradišče.

V sredini slike spodaj je Tekavcova hiša, pokrita z betonsko strešno opeko. Levo od nje se vidi del strehe Cumlove hiše, katere streha je spodaj pokrita z betonskim strešnikom, proti vrhu pa z glineno opeko.

Prav spredaj je Sežonov vrt.

V Svinjskem riglu so bili po vojni zgrajeni trije bloki. Nazadnje blok prav na vrhu, na mestu, kjer je bila pred drugo svetovno vojno kaplanija.

Zdaj je ta del Cerknice popolnoma pozidan, tako, da tudi teh blokov z Nove ceste skoraj, da ni več videti.

Hrbtna stran nikdar odposlane razglednice nudi le nekaj suhoparnih podatkov. Tudi če v levem zgornjem kotu ne bi pisalo Cerknica, bi se jo dalo hitro prepoznati.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1964
Avtor: Vidovič
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 22. 10. 2011
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: