Skip to content

1905 Cleveland — Jožef Škrbec iz Topola na Blokah

31. 03. 2012

Jožef Škrbec 1877 — 1962, sin Franca in Neže Škrbec ter vnuk Jakoba in Marije Škrbec, se je tako leta 1905 slikal v Clevelandu v fotografskem studiu W. H. Strong, 1624, St. Clair St., Cleveland, Ohio, o čemer priča suhi žig.

Jakob se je leta 1843 od Urhovih iz Podcerkve priženil k Mihovim v Topol na Blokah in prinesel priimek Škrbec na Bloke za več kot 100 let.

Jožef Škrbec je bil po Urhovih nizke rasti in zato ni služil cesarju, pa tudi z delom v hrvaških gozdovih, kamor so takrat moški hodili za zaslužkom, ni bil navdušen. Zato si je na Dunaju našel delo kostanjarja. Udinjal se je pri enemu od Matičevih iz Topola, ki je imel v tistem času na Dunaju trgovino in peko kostanja na obdonavskih sprehajališčih. Pet zim po letu 1895 je Jožef tam pekel kostanj in kar dobro zaslužil. Naučil se je tudi nemškega jezika.

Jožef je imel še tri sestre, ki jim je ob poroki pripadala dota. Zato se je po letu  1900 odpravil za zaslužkom v Ameriko. Skoraj mesec dni je trajala vožnja, najprej z vlakom do Hamburga in nato tri tedne z ladjo do New Yorka. Najprej je poizkusil v rudniku a je hitro ugotovil da to delo ni zanj in si našel zaposlitev v tobačni tovarni v Clevelandu. Ob znanju nemščine se je dobro privadil tudi angleščini in 5 let ostal pri istem » bossu«. Za celo življenje mu je ostala navada žvečenja tobaka.

Po vrnitvi domov mu je oče Franc leta 1909 pri notarju Kogeju v Ložu izročil posestvo z natančnimi popisi pravic in dolžnosti očeta “izročevalca” in sina “prevzemnika”. Jožef je z zaslužkom pomagal izplačati doto sestram:

  • Doroteji, ki se je poročila k Lenčku na Hudi vrh,
  • Neži, ki je odšla k Rožančim v Grahovo in
  • Mariji, ki je odšla k Kržetom na Goro.

Leta 1912 se je poročil z Nežo Kraševec — Storževo iz Studenca. Pred poroko je z bratom neveste, ki je bil po smrti staršev njen skrbnik, sklenil obširno ženitno pogodbo. Ob poroki se je pošalil, da je nevesta sicer višje rasti kot on, a se je ne bo bal pa če bi bila tolikšna kot studenska cerkev sv. Petra.

Jožef in Neža sta imela štiri hčere in tri sinove. Enega njegovih sinov smo opisali v Starih slikah.

Izročilna pogodba, ženitna pogodba, poročni list ter njegova slika iz Amerike so bili skrbno shranjeni dokumenti. Prestali so tudi strahoten požar, ki je 10. 11. 1942 ob borbi med partizani in vaško stražo upepelil vas Topol. Pri Mihovih so rešili gola življenja in omenjene dokumente. Tako lahko danes Jožefa in delček njegovega življenja predstavljamo v Starih slikah.

Sliko in dokumente hrani Lojze Mazij , Jožefov vnuk.

____________________________________________________________

Viri: Iva Mazij

Prispevek je napisal Lojze Mazij

Kraj: Cleveland
Datum: 1905
Avtor: neznan
Zbirka: Alojz Mazij
Skenirano: 5. 3. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: