Skip to content

1961 Stari trg – Pri verouku

1. 04. 2012

Zadaj, za župniščem so otroci po snegu, čez Ulako,  prigazili  še k verouku. Najbrž je bilo takoj po šoli.  Fotograf jih je zalotil, preden so v župnjnišče vstopili z zadnje strani. Posnetek so napravili pod napuščem (pod kapam) kjer so  sušili koruzo.

Dve deklici sta si glavo pred mrazom zaščitili s kapico, tri pa so pokrite, v takrat običajno žensko pokrivalo, ruto.  Kar  nekam malo (švoh) so otroci  oblečeni za zimski čas, mar ne?

Duhovnik Loknar

V župniji sv. Jurija je bil tisto leto župnijski upravitelj France Loknar. Leto prej je organiziral slovesno praznovanje 800-letnice župnije. Med leti 1959 in 1961  je bil kaplan Janez Krivec, nasledil pa ga je  Roman Mohor.

Korčək

Korčək je manjši prostor v nadstropju,  desno od glavne oltarne mize. Okno je zaščiteno z železnim okrasom. Na korčək je treba  mimo zakristije, tja pa zaidejo samo tisti farani, ki so cerkveni pevci, saj je v naši cerkvi pot do kora precej neobičajna. Vodi mimo zakristije, po stopnicah na təmalə korčək, naprej po celi dolžini cerkve po podstrešju, do kora, kjer je  majhen prostor za pevce: Večino prostora zavzamejo orgle.

Spomnim se, da mi je stara mama pravila, da so na korčək k maši hodili  grajski.

____________________________________________________________

Veroučenci 4. razreda so bili tisto leto maloštevilni, kar je odraz tistega časa in takratnih političnih razmer. Leta 1960 je verouk obiskovalo le 49% šoloobveznih otrok.

 • Mika Martinek, Stari trg
 • Ivanka Truden, Nadlesk
 • Milka Bavec, Nadlesk
 • Marija Truden, Nadlesk
 • Danica Trape, Nadlesk
 • Marko Levec, Nadlesk 
Spomin iz četrtega razreda od sošolk in sošolca. Truden Marija
n
Veroučenci (verukarji) so odšli na ogled cerkve, slikani so v farni cerkvi – na təmaləm korčkə.  V cerkvi je bilo hladno, deklice so pokrite. Marija nosi črno ruto, ker ji je tisto leto umrl brat.

____________________________________________________________

Viri:

 • Marija Antončič
 • Janez Kebe: Loška dolina z Babnim poljem, Lj- 1996

Kraj: Stari trg
Datum: 1961
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Antončič
Skenirano: 22. 11. 2011
Oblika: dve fotografiji

One Comment leave one →
 1. Anonimno permalink
  26. 04. 2021 17:51

  Počivaj v miru, stric Marko Levec!

  Zlatko Novarlić

Dodajte komentar

%d