Skip to content

1969 Cerknica — Delavske športne igre — mopedisti

2. 04. 2012
tags: ,

Fotografija je bila posneta 1. maja 1969 pred glavno vratarnico Tovarne pohištva v Cerknici. Te vratarnice ni več, je pa v neposredni bližini nova in manjša.

Slavnostni govor je imel predsednik občinskega sindikalnega sveta v Cerknici Janez Pakiž, nato pa je predsednik koordinacijskega odbora sindikata Industrije pohištva Brest Cerknica Štefan Gašper odprl delavske športne igre »Brest 69«. Igre so postale že tradicionalne. Na otvoritvi so bili prisotni številni občani in člani tekmovalnih ekip.

Delavci so se pomerili v igranju odbojke, šaha, streljanju z zračno puško, balinanju, kegljanju, krosu in ocenjevalni vožnji z avtomobili in mopedi, kar prikazuje tudi ta fotografija.Tekmovala sta tudi Viko Kebe na levi in Zdravko Šubic na desni strani fotografije.
Prva tri mesta v ocenjevalni vožnji z mopedi so si priborili naslednji posamezniki:

 • 1. Anton Zrimšek iz Tovarne pohištva Martinjak,
 • 2. Jože Mestek iz Tovarne pohištva Cerknica in
 • 3. Slavko Albreht.
Osrednja oseba na tem segmentu je gospod Štefan Bogovčič. Vedno je imel fotoaparat okrog vratu. Bil je dober in navdušen fotograf, ki je zabeležil marsikatero cerkniško znamenitost, ki jo le po njegovi zaslugi še lahko vidimo. Te fotografije pa Štefan zanesljivo ni posnel.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1. 5. 1969
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 30. 8. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 2. 04. 2012 08:30

  Dušan, prav imaš. Bogovčič te fotografije ni posnel, sem jo pa našel med fotografijami, ki jih je on hranil.

 2. medvedd permalink
  5. 04. 2012 20:54

  Motoristi vozijo mopede TOMOS COLIBRI T12. Gre za legendarni moped, izdelan v Tomosu in je bil v tistih časih zelo razširjen. Delovna prostornina motorja je 49 cm3, z močjo 1.7 kW. Ker gre za dvotaktni agregat, je rabil 4% mešanco olja in bencina, kar se je videlo tudi na izpuhu (mastno in kadeče). Menjalnik je tri stopenjski in je ročni. Prestave se prestavlja na desni strani krmila (bilance), kjer je tudi ročica za sklopko. S pritiskom ročice sklopke in zasukom ročaja naprej ali nazaj se prestavlja brzine od prve do tretje, med prvo in drugo prestavo je prosti tek (ler). Motorist s številko 8 vozi novejšo različico mopeda , kar je razvidno iz krmila in maske z lučjo. Ostali mopedi so starejši. Tomos je prvi tak moped izdelal v letu 1961.

Trackbacks

 1. 1969 Cerknica — Pred podelitvijo « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: