Skip to content

1938 Stari trg – Lojze Tomec v trgovini

3. 05. 2012

Trgovino Lojzeta Tomec, ki jo je imel  v Benčinovi hiši v Starem trgu, smo delno že spoznali. Leta 1935 se je z dozidavo odločil povečati rojstno hišo. Po koncu del je v spodnjih prostorih leta 1938 odprl svojo trgovino, ki je delovala še nekaj let po koncu vojne.
____________________________________________________________

Na sliki vidimo, da so bile  police velike lesene omare in predali  dobro založene z različnim mešanim blagom. V ponudbi so bili prehrambeni in neživilski artikli, tekstil, skratka pestra izbira vsega mogočega za tisti čas.

Za dolgim prodajnim pultom je  Lojze Tomec slednji dan pričakal domačine, ki so prihajali na nakupe v njegovo trgovino.  To verjetno niso bili nakupi, kot jih opravimo danes, ko se za nekaj drobnih stvari odpravimo z avtomobilom, morda pa napolnimo  poln prtljažnik. Ljudje so tudi radi poklepetali, saj je bila to tudi oblika srečevanja ljudi, ki se niso videvali prav pogosto.

V nekem vmesnem časovnem obdobju se sama še spominjam trgovine v sosednji vasi Dane, kjer je imela svojo prodajalno trgovska veriga “Nanos”.

Ko si vstopil v prostor, so te obdale ravno tako napolnjene police. Tam je bilo predvsem prehrambenega blaga in takšen, zeleno pobarvan prodajni pult, na katerem je stala svetlo modra, velika tehtnica. Ob njej ne morem mimo kvasa “Union”, pakiranega v polkilske kvadre, kar je bilo kljub pogosti peki kar malo preveč za domačo porabo. Prodajalka ga je odrezala in stehtala. Zavila ga je z vajenimi gibi.

Trgovina je bila v sosednji vasi, kar v letnem času ni predstavljalo večje ovire. Kolo, torba, spisek, denarnica in gremo. Ko pa je v tistem času nastala še skrb zaloge sladkorja, moke, zaboja olja, pa ni šlo več s kolesom, ampak s kočijo (kočico, korjәto).

Vse drugače je izgledala zimska nabava. Takrat se je bilo treba odpraviti peš in na zasneženi cesti so bile v veliko pomoč tudi sanke.

V začetku naše mlade države se je trgovinska dejavnost začela presenetljivo hitro razcvetati, ko je prav skoraj vsaka vas imela svojo trgovino. Po hitrem razcvetu so se začele te majhne vaške trgovinice zapirati, nekatere hitreje, druge nekoliko kasneje. Te vaške trgovinice so nas kar malo razvadile, saj je gospodinja lahko tudi  sredi kuhe ali peke stopila po manjkajoče živilo ali sestavino.

In vrli trgovci in peki so uvedli novo obliko – mobilno trgovino. To je kombi, ki vozi od vasi do vasi. Na drugi strani pa so postali moderni veliki nakupovalni centri, kjer lahko kupimo prav vse.

____________________________________________________________

Trgovec Lojze Tomec z grafitnim svinčnikom  ravno nekaj zapisuje. Morda je prišlo do podražitve izdelka in spremembe cene.
Niti majcen košček trgovinske police ni ostal prazen. Prav vsaka je skrbno zapolnjena z zavojčki, škatlicami raznoraznih velikosti in oblik, kozarci, paketi. Drobnejši del ponudbe je verjetno shranjen v predalih. KREP ROBCI, KUPI BATERIJO, ZA 4 OSEBE so napisi, ki jih uspem razbrati. Le kaj bi bil na sredini izreza svetleči se predmet?
SNOL krema za čevlje. So zavitki na pultu kvas? Ga ni mogoče preveč? Moka ali sladkor zagotovo ni bil. Vse to so takrat in še dolgo zatem prodajali v razsutem stanju.
Na spodnji polici se poleg ostalih zavojčkov in škatlic nahaja tudi žitna kava Franck.

Slovarček:

 • slednji dan: dan za dnem
 • kočija: lesen voziček z dvema kolesoma

____________________________________________________________

Viri:

 • Ana in Andreja Tomec

Kraj: Stari trg
Datum: 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Andreja Tomec
Skenirano: 18. 3. 2012
Oblika: kontaktna kopija (4X6 cm)

9 komentarjev leave one →
 1. medvedd permalink
  3. 05. 2012 20:42

  Meni svetleča stvar na sredini police, na drugem izrezu, deluje kot nekakšen mlinček, ki se je poganjal ročno. Spodaj se vidi nasipnica, kjer se je namleto lovilo v “škrnicelj” ali posodico. Morda je to mlin za kavo…

  • anitamanfreda permalink
   3. 05. 2012 22:59

   Bravo, po vaši razlagi si tudi sama predstavljam da je to mlinček za kavo. Kava je bila takrat še veliko razkošje, zato je mlinček verjetno v tako svetleči izvedbi.

 2. Anonimno permalink
  4. 05. 2012 15:04

  Bravo za to objavo,to je slika mojega otroštva,ki je že malo zbledela iz spomina sedaj pa ga je vaša objava znova osvežila,čeprav je maloo drugačna.

  • anitamanfreda permalink
   4. 05. 2012 18:38

   Nas pa sedaj zanima kako je maloo drugačna?

 3. Janja Kozarka permalink
  17. 05. 2012 21:36

  Anita, kje pa če je krema za čevlje SMOL in ne SNOL ?

  • anitamanfreda permalink
   21. 05. 2012 17:08

   Lahko da je SMOL res pravilno.

 4. anitamanfreda permalink
  7. 09. 2012 21:44

  NOTRANJSKI LISTI II, str. 89/90:
  “Plos je prišel k meni na zahtevo, naj priskrbim za partizane hrano. Podrobno mi je naročal: “Čeprav se za hrano mudi, delaj premišljeno in ne pozabi se zavarovati za primer nenadne kontrole, Lahi so vsega zmožni! Hrano bo oddal dalje trgovec Lojze Tomec v Starem trgu. Tudi on mora imeti krito zalogo!”
  Tako sem začel pošiljati hrano partizanom. Imel sem dovolj rezervnih živilskih nakaznic. Njihove odrezke sem dajal Tomcu, on pa je spravljal hrano v hribe. Vso zimo so terenci nosili hrano iz njegove hiše. Kdo so, pa nisem vprašal.”

Trackbacks

 1. 1940 Stari trg – Pečnikkarjev avtobus « Stare slike
 2. 1960 Stari trg – Dijaški dom in začetki vrtca | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: