Skip to content

1942 Cerknica — K maši (2)

17. 07. 2012

8. 9. 2011 je bil v Starihslikah objavljen prispevek z naslovom K maši, ki si ga lahko ogledate tukaj. Današnja fotografija pa je ena izmed treh, ki mi jo je sosed Stane pokazal takrat, ko sem zbiral podatke za prvo, objavljeno 11. 9. 2011. Kot rečeno, je bil med italijansko okupacijo naših krajev zelo aktiven italijanski fotograf, ki je fotografiral naše ljudi, mnogokrat na cerkvenem dvorišču, ko so bili namenjeni v cerkev.

Tako je fotografiral ljudi tudi to nedeljo, ko so v strupenem mrazu prihajali k maši. Zgleda, kot bi naletaval “ta zapadljivi” sneg. To je sneg, ki začne prav nalahko padati. Človek bi misli, da bo kmalu nehal. Pa ne odjenja in ne odjenja. Tudi po cel teden sneži. Zato mu nekateri pravijo tudi “hinavski” sneg. Ko preneha snežiti, je snega veliko. In zato, ker fotograf fotografiral v takem vremenu,  napisa na posojilnici ne vidimo dobro: credere (verjeti), obedire (ubogati) in combattere (boriti).

V cerkev prihajajo tri sosede z Male gase.Od leve si sledijo:

 • Meri Šajn,
 • Ivanka Klančar — Baštkova in
 • Marija Mikše — Drašlerjeva.

Šajnova in Drašlerjeva hiša na Mali gasi še stojita, Baškove, ki je stala med Šajnovo in Kramarjevo, pa od druge svetovne vojne ni več.

Fotografija št. 5701 je narejena na nemškem fotografskem papirju znamke Agfa. Agfa je kratica besed Aktiengesellschaft für Anilinfabrikation (družba za proizvodnjo anilinov).

____________________________________________________________

Vir:

 • Stane Šajn

Kraj: Cerknica
Datum: 1942
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Šajn
Skenirano: 21. 6. 2012
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. ivanka permalink
  22. 07. 2012 16:22

  Mislim da je ta fotografija fotografirana okoli novega leta 1940.takrat še ni bilo vojne zato tudi italijanskih napisov še ni bilo.Fotograf ni bil italijan temveč je bil “naš”.Gospe na sliki so verjetno šle k večernicam.

  • Anonimno permalink
   29. 01. 2013 22:35

   Gospa v drugi vrsti ni Marija Mikše ampak Antonija, rojena Zrimšek iz Dolenje vasi, primožena v Cerknico

Trackbacks

 1. 1952 Cerknica — Kidanje snega na Veliki gasi « Stare slike
 2. 1942 Cerknica — K maši (3) | Stare slike

Dodajte komentar

%d