Skip to content

1913 Cerkniško jezero – Učiteljski zbor na jezeru (2)

17. 10. 2013

130708068To je fotografija istega, a neznanega avtorja, kot tista, ki je bila objavljena v nedeljo, 13. oktobra letos. Narejena je bila ob istem dogodku pred nekaj več kot sto leti in prikazuje izlet učiteljev na Cerkniško jezero.

Čeprav težko ocenim, katera fotografija je bila posneta prej, pa vseeno mislim, da je ta nastala kakšno minuto ali dve prej, saj prikazuje, kako se učiteljstvo naklada na jezerski čoln.

130708068-001Cerkniško jezero je bilo ob tem izletu skoraj suho. Le v Strženu, strugi jezerske reke, se je pretakalo nekaj vode.

Imam občutek, da turisti in raziskovalci jezero občudujejo bolj kot domačini. Cerkniško jezero je zanimivo v vsakem letnem času. Vedno je drugačno. Vedno je zanimivo. Ali naj tako tudi ostane, ali pa bi bilo treba iz njegove lepote in raznolikosti potegniti kakšen krajcar? Potegnili bi ga že, pa ga ne znamo!

130708068-002Kakor da imajo veslači, najbrž domačini iz Dolenjega Jezera, nekaj rešpekta pred učitelji. Ob strani čakajo in opazujejo, kako si učiteljice izbirajo mesta za sedenje.

Le kako so prišli učitelji (po vsej verjetnosti iz Logatca) na Cerkniško jezero? Do Rakeka seveda z vlakom. Od Rakeka do jezera pa tako oblečeni najbrž niso pešačili. Najeli so kakšnega furmana, da jih je pripeljal od postaje do jezera.

130708068zNaslov na razglednici je napisala ista roka kot naslov na fotografiji, ki smo jo v Starihslikah videli v nedeljo 13. oktobra.

Sporočilo na hrbtni strani razglednice pa je napisala deklica Nada iz Logatca 5. junija 1913. Nad imenom Nada je napisano Dolenc, ali Polenc. Morda je to Nadin priimek. Razglednica je bila oddana iz Dolenjega Logatca.

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1913
Avtor: neznan
Zbirka: Milan Škrabec
Skenirano: 8. 7. 2013
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: