Skip to content

1925 Cleveland – Micka Likar v Ameriki

16. 10. 2013
by

130112466-001Na sliki je Marija Likar iz Dolenjih Otav. O Likarjevih smo na straniStareslike že pisali. Ob predstavljanju družinske fotografije smo napisali, da na njej manjka najstarejša, četrta hči Marija, ker je bila že v Ameriki. Tu je slikana s svojima dvema sinovoma, Edijem in Albertom.

Marija Likar je bila ena izmed mnogih Slovenk, ki so se v tistih časih, zaradi upanja na boljše življenje, izselile v Ameriko. Na spletni strani Ellis Island sem našel originalno listo potnikov z dne 20. 7. 1921 (List or Manifest of Alien Passengers for the United States …), kjer je napisana pod imenom Mary Likar. Stara je bila 22 let, samska, Slovenka z državljanstvom Jugoslavije. Zasledil sem tudi ime očeta, John Likar iz Dolenjih Otav, Begunje. V Ameriko je potovala z ladjo Pannonia, ki je izplula iz Trsta, v New York pa je prispela 12. 8. 1921. Na listi prihoda priseljencev v pristanišče (State Immigration Officer at Port of Arrival) je razvidno, da je imela s seboj 25 dolarjev gotovine in da jo je pričakal prijatelj John Tekavec, ki živi v Ameriki, na naslovu 5914, Presser Eve., Cleveland, Ohio. Končni cilj naše Mary je bilo prav tako mesto Cleveland. Poleg tega je napisano še, da je bila zdrava, da ima svetle lase in modre oči.

Sami podatki o Mary niti niso tako pomembni kot dejstvo, kakšne podatke so zbirali in zapisovali ob odhodu in prihodu naših ljudi v tujo deželo. Pri tem ne moremo mimo občutkov, ki so jih doživljali naši izseljenci, ki so zapuščali rodno zemljo in domače ognjišče ter odhajali v tuje kraje, polne negotovosti. Mnogi med njimi se iz Amerike niso več vrnili domov. Tako je bilo tudi z našo Mary.

130112466Slike, iz tistih časov in iz Amerike, so imele vse nekakšne vzorčke za okvir. Izgleda, da je bila takrat takšna moda.

V ozadju je tipična ameriška hiša z verando. Edi sedi na levi strani klopce, Albert pa na desni. Vmes je v obtolčenem loncu postavljena nekakšna roža, mislim, da bi lahko bil nagelj. Zadaj, na levi strani, vidimo voziček, ki je služil kot igrača.

Viri:

Kraj: Cleveland, Ohio; Dolenje Otave
Datum: 1925
Avtor: neznan
Zbirka: Denis Medved
Skenirano: 12. 1. 2013
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Anamarija permalink
  16. 10. 2013 10:55

  Zanimivo se mi zdi, da na dokumentih piše Sp. Otave kot Spodnje Otave. Od domačinov nisem nikoli slišala, da bi Dolenjim Otavam tako rekli.

 2. medvedd permalink
  16. 10. 2013 19:59

  Pa še nekaj o ladiji Pannonia. Njena največja hitrost je bila 13 vozlov. En vozel pa ustreza hitrosti ene morske milje (morska milja je enaka dolžini približno 1800 m) na uro ali približno 0,5 m/s.Zato je bilo potovanje tako dolgo. Za primerjavo, s tako hitrostjo vozijo danes stari traktorji. Zdaj pa si zamislite, da bi šli s fergusonom v Ameriko. Pa še en podatek, ladija je šla oktobra 1922, stara 19 let, v razrez. Zato predvidevam, da kakšnega razkošja ni bilo.

  • 10. 12. 2020 14:59

   Is there more information on John & his wife? Looking for birth records to find John’s parents.

Trackbacks

 1. 1920 Cleveland – John Tekautz | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: