Skip to content

1974 Cerknica – Hotel Jezero

31. 10. 2013

110721050Leta 1974 se je Štefan Bogovčič podal na obhod Cerknice. Bil je oblačen dan. Ustavil se je pred delikateso in fotografiral Partizansko cesto, ki ji še danes večina domačinov reče Velika gasa.

Križišče v ospredju je bilo takrat glavno križišče v Cerknici. Promet, kolikor ga je sploh bilo, je po Veliki gasi potekal v obe smeri in ni nikogar motilo. Domačih avtomobilov skorajda ni bilo, še ta avto, ki je na stari fotografiji, ima nemško registracijo.

Glavni objekt fotografije je poslopje, v katerem je bil takrat hotel Jezero. Ja, takrat smo imeli hotel v Cerknici. Bolj, ko se je razvijal turizem v Cerknici, bolj nepotreben je postajal hotel, zato so ga zaprli.

110721050-001Na registrski tablici je napis COE – J 106. Volvo je registriran v nemškem mestu Coesfeld, ki leži v bližini Münstra, nedaleč od Nizozemske v pokrajini Severno Porenje-Vestfalija na zahodu Nemčije. Coesfeld je od Cerknice oddaljen 1.122 km.

Ne vem, kdo je bil lastnik tega Volva. Morda zdomec ali naključen turist? Prej bi trdil, da je lastnik zdomec.

Prav tako nismo prepoznali fantička na poniju. Fantiček in verjetno tudi voznik Volva v ogledalu opazujeta promet na Cesti 4. maja. Ogledalo je bilo takrat na vogalu Milavcove hiše, za razliko od danes, ko je na nasprotnem vogalu, to je na nekdanji Žumrovi hiši.
110721050-002Saj hotel Jezero res ni bil ugleden. Rekli so, da si obiskovalec hotela zapomni o njem vsaj dve stvari: stranišče in kavo, ki je bila tako redka, da si videl dinar na dnu polne skodelice.

Kraj: Cerknica
Datum: 1974
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 21. 7. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. Anonimno permalink
    31. 10. 2013 11:55

    Na “hotel” imamo verjetno vsi lepe spomine saj je bil v naši mladosti zbirališče za vse nadaljne dogodke.Tukaj smo se obvezno dobivali pred odhodom v kino in seveda isto po končanem filmu spet v hotel.Ko se je družba spet zbrala v hotelu smo šli ponavadi v disko Škocjan ,k Bavdku na bikova jajca ali pa v Lipico v bar, včasih pa tudi na Lom na “kofe” smo rekli.Skozi glavni vhod smo vstopali zelo malo.Bolj je bil popularen zadnji vhod,ker je bilo bližje do parkinga in do centra pa še WC je bil spotoma. Vhod z ceste je bil tudi ponavadi zakljenjen ob uradnem koncu urnika.
    Pa tudi kuhinja je dobro delala.V sobah so pa glavno stanovali zaposleni v gostinstvu.

Trackbacks

  1. 1964 Cerknica – Krajevne znamenitosti | Stare slike
  2. 1960 Cerknica – Dr. Stanko Pušenjak | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: