Skip to content

1981 Nova vas – Odkritje spominske plošče

15. 11. 2013

110721025“Saj to ne more biti res”, sem vzkliknil, ko sem zagledal to fotografijo in našel datum njenega nastanka. Pa je res. Kako hitro je preteklo 32 let! Pri tem dogodku sem bil prisoten tudi jaz.

Fotografijo je tega oblačnega novembrskega dne napravil Štefan Bogovčič. Nastala je 15. 11. 1981 v Novi vasi na Blokah in prikazuje odkritje spominske plošče na hiši, v kateri se je rodil Božidar Lavrič.

110721025-001Tone Knavs drži zastavo, desno od Toneta pa je Stane Župančič.Prav na zgornji fotografiji stoji povsem na levi strani Srdjan Ribarović, ki je bil pevovodja pevskega zbora v Novi vasi.

Na spominski plošči, ki jo je videti na tem segmentu, piše:

V TEJ HIŠI SE JE 10. 11. 1899 RODIL BOŽIDAR LAVRIČ, UTEMELJITELJ SLOVENSKE KIRURŠKE ŠOLE, POMEMBEN POBUDNIK POPOLNE MEDICINSKE FAKULTETE SLOVENSKE UNIVERZE, PARTIZANSKI ZDRAVNIK, PODPREDSEDNIK SLOVENSKE AKADEMIJE ZNANOSTI IN UMETNOSTI.

V SPOMIN OB 20. LETNICI SMRTI.
Krajevna skupnost Nova vas-Bloke, 15. 11. 1981.

110721025-002Akademik prof. dr. Božidar Lavrič je utemeljitelj moderne in znanstvene kirurgije v Sloveniji. Študiral v Zagrebu in v Parizu. Po študiju se je vrnil nazaj v Slovenijo. Kot antifašista so ga leta 1943 Italijani odpeljali v konfinacijo v Apenine.Po vojni je ogromno pripomogel v razvoj študija na domači medicinski fakulteti. Postal je prvi dekan medicinske fakultete v Ljubljani. Zaradi svojih sposobnosti je bil tudi osebni zdravnik predsednika Tita.

Na tej svečanosti je bil prisoten tudi akademik dr. Bogdan Brecelj. Če ta segment ne bi bil tako meglen, bi se dalo prepoznati še koga. Povsem na desni strani je Tone Plos, desno od Toneta sem stal pa jaz, vendar me Štefanova kamera ni ujela.

Kraj: Nova vas
Datum: 15. 11. 1981
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 21. 7. 2011
Oblika: fotografija

Fotografija je objavljena na: Zgodovina na dlani – Božidar Lavrič, Titov osebni zdravnik

3 komentarji leave one →
  1. alojzmazij permalink
    25. 11. 2013 16:37

    Slika je res bolj meglena pa vendar smo spoznali nekaj udeležencev odkritja spominske plošče. Mož v klobuku in suknjiču za dečkom v volneni kapi je moj oče Lojze Mazij, levo od njega stoji v belem plašču Andreja Tekavec – Brlan, desno pa stoji Lojze Žnidaršič iz Nemške vasi.Poleg Lojzeta Žnidaršiča sta na desni strani Slavica in Tone Mazij, ona v svetlem plašču, on v obleki. Za Slavico stoji možakar v klobuku z rokami sklenjenimi na prsih, to je France Primožič – Kore iz Studenca.
    Pevovodja Ribarović, ki ravno dirigira moškemu pevskemu zboru, je bloške pevce vodil od leta 1971 do leta 1993. Umrl je leta 1994 in je pokopan v rojstnem Splitu. Med Bločane je prinesel dalmatinsko pesem, priredil pa je tudi več Petračevih napevov.

Trackbacks

  1. Božidar Lavrič – Titov osebni zdravnik
  2. Nova vas, Lavričeva hiša – plošča | Obeležja

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: