Skip to content

1960 Velike Bloke – Bloško polje

7. 12. 2013

131114777Jesensko deževje se na Blokah navadno konča s snegom. Ob koncu padavin se veter rad obrne v mrzlo burjo in sneg pobeli planoto. Vode potoka Bloščica, ki jih velik požiralnik pod Liscem ne more sprejeti v celoti, se razlivajo po Bloškem polju proti Novi vasi in izginjajo v mnogih manjših požiralnikih vse do Resja za Faro. Te poplavne vode ob hitri ohladitvi tudi zamrznejo in skupaj s snegom, ki jih prekrije, velikokrat čakajo do pomladi.

Fotograf se je ob takem prehodu v zimo v popoldanskih urah povzpel v zvonik cerkve v Velikih Blokah. Sonce je tik pred zahodom za Lisec. Svoj pogled je usmeril čez Bloško polje z njivami Podvasnicami, Širokimi njivami, Krivicami …, proti Novi vasi in Fari, ki se stiska pod Brinščkom. Sredi polja je ob cesti proti Bloški Polici osamljena novska kapelica. Čudovito je objel kuliso hribov, ki Bloško planoto zapirajo proti jugovzhodu.Od leve strani slike so to: Belovka (848 m) med Studencem in sedlom Javoršce in za njo v daljavi gozdovi Travne gore. Sledijo hribi, ki nad Ravnami zapirajo planoto proti Loškem potoku – Kebel (965 m), Lipni vrh (957 m) in Javorje (930 m). Nekako od sredine slike proti desni obvladujejo obzorje senožeti in gozdovi Bloščka (1062 m), ki daje vtis dremajoče živali, ki se ozira po poljih pod sabo. Na vrhu tega najvišjega bloškega hriba se stikata Dolenjska in Notranjska, meje občin Bloke, Loška dolina in Loški potok in meje katastrskih občin Topol, Metulje, Knežja Njiva in Hrib – Loški Potok. Pred Bloščkom se iz ravnine Resja dvigata desno Veliki Piškovec (816 m), levo Mali Piškovec in pred tem Maraševec (754 m). Na skrajni desni se slika konča pri hišah na Glini. Ob levem robu slike je fotograf ujel zasneženo cesto Velike Bloke – Nova vas in ob njej telegraf štange. Kapelica ob tej cesti še ni bila obnovljena.

131114777-001Dolenji konec vasi Velike Bloke je stisnjen ob spodnji štirni. Gospodarska poslopja so v podaljških hiš pod cerkvenim Tabrom. Vidijo se Marentovo, Joškotovo in Gočevo poslopje in pod njimi pot, ki ob njivah Podvasnicah vodi v Laz, na Goričice ali ob požiralniku na Studeno. Danes je ob tej poti nova vaška čistilna naprava.
131114777-002Za enojnim kozolcem sp. Marentovih in skednjem zg. Marentovih (Medenovih) se stiskajo gredice, ograjene z mužlarji. Danes tu stojita novi Jožkotova in Marentova (Medenova) hiša.
Neporaščena visoka Bloška planota, v celoti obdana s hribi, je pozimi veliko mrazišče. Ponoči veter utihne in mrzel zrak pritisne v dolino. Najhladnejše mesto je po navadi sredi ravnine ob novski kapelici in suhem mostu. Ta ravnina in griči ob njenem robu so idealna pokrajina za tekaške smučine. Leta 2014 bo 40. obletnica prvih Bloških tekov nove dobe.Hribi so danes večinoma poraščeni in čakajo tiste iz pesmi:
Bom grmovje posekal, travico požel …”

Slovarček:

  • štirna: obzidan prostor za vodo, vodno korito, vodnjak
  • telegraf štange: drogovi telefonske in električne napeljave
  • mužlarji: deske – krajniki

Kraj: Velike Bloke, Bloško polje
Datum: okoli leta 1960 – ocena
Avtor: neznan
Zbirka: Jožefa Dragaš
Skenirano: 14. 11. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: