Skip to content

1975 Cerknica – Brestova pava z mačkom

3. 01. 2014
tags:

131114695Štefan Bogovčič je leta 1975 posnel ta lepi par. To sta pav in pavovka v družbi zelo spretnega in prebrisanega mačka.

Prizor je na Brestovem dvorišču zadaj za staro direkcijo oziroma za današnjim notariatom.

Na fotografiji se vidi, da je bila blizu Brestova menza, saj se na razmetanem ozadju kopiči grmada praznih steklenic. Pa če bi bile le steklenice, ampak je še mnogo druge šare, ki ne spada v bližino urejenega podjetja, kakršen je Brest nekoč bil.
131114695-001Pavji par smo mnogokrat občudovali, ko se je sprehajal v okolici Bresta, s skrito željo, da bi našli kakšno pero. Večkrat sem videl zataknjena pavja peresa za okvirjem slik, največkrat poročnih, ki so visele nad posteljo.Pavi so ptice iz družine poljskih kur in so tudi njihovi najlepši predstavniki. Z dolgimi nadrepnimi peresi (na katerih so modro-zeleno-rdeča lesketajoča se očesa), ki jih samci razprostrejo v pahljačo, merijo v dolžino do 130 centimetrov.

Pavje telo je veliko kot puranovo, na glavi pa ima lepo pernato krono. Po svetu in pri nas jih redijo v glavnem za okrasne ptice, saj menda pavovo meso ni užitno, čeprav so ga stari Rimljani cenili kot okusno pečenko.
131114695zPavu ustreza velika površina za sprehode, kakršno je v okolici Bresta tudi imel. Njegove zelo glasne in prodorne krike je bilo predvsem ob večerih slišati do naše hiše na Mali gasi.

Kraj: Cerknica
Datum: 1975
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 14. 11. 2013
Oblika: Fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: