Skip to content

1950 Rakek – Ileničeva hiša

2. 01. 2014
tags:
by

131211946 Zima, zgornji del Rakeka, osamljena hiša ob cesti. Če ne bi imela hiša tako značilne in edinstvene oblike, ne bi vedeli, da gre za Ileničevo hišo. Prav taka kot na sliki, še danes stoji na desni strani Partizanske ceste, v smeri proti Cerknici, le okolica je čisto drugačna.

V hiši na sliki, zgrajeni 1938, je bil med drugo svetovno vojno štab italijanske vojske. Po končani vojni je bila sprva last družine Gruden, nekje okoli leta 1950 pa jo je od njih kupil Tone Ilenič in v njej prebival s svojo družino. Morda pa je hišo fotografiral, da bo služila za spomin, kako je bila videti ob nakupu. Mogočnih lip pred hišo ni več, okolica hiše pa je pozidana z drugimi hišami in gospodarskimi objekti. Desno za hišo, kjer vidimo smrekov gozd, danes stoji osnovna šola Jožeta Krajca Rakek.

Tone Ilenič je bil znan kot eden izmed prvih avtoprevoznikov v naših krajih in je bil na Rakeku znana oseba. Poleg prevozništva je bil tudi avtomehanik ter si je v ta namen ob cesti nad hišo zgradil mehanično delavnico, ki stoji in obratuje še danes. Ovinku na Partizanski cesti, ki poteka poleg omenjene mehanične delavnice, pa Rakovčani pravijo kar “Ileničev ovinek”.

131211946-001V ozadju je hrib Blaževec, ki je danes v celoti poraščen z drevjem, takrat pa je bil s te strani bolj gol. Za boljšo predstavo: danes je pod tem hribom rakovško nogometno igrišče s tekaško stezo.

Viri:

  • Srečo Ilenič, Rakek

Kraj: Rakek
Datum: 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Srečo Ilenič
Skenirano: 11. 12. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: