Skip to content

1953 Cerknica – Pred gostilno pri Anci

16. 02. 2014

0081-PUSTJože Žnidaršič – Bajčkov Jože starejši je cerkniška legenda in znan cerkniški fotograf. V življenju je napravil ogromno fotografij, tako se mu je nabralo tudi mnogo “pustnih” posnetkov.

Leta 1953 je posnel ta prizor pred gostilno na Peščenku. Ta je imela več imen. V žargonu so ji rekli gostilna pri Anci, pa tudi gostilna pri Vivodu. Nekaj časa po drugi svetovni vojni je na tabli nad vrati pisalo Gostilna pod Gradiščem.

Značilno za cerkniška pustovanja je, da je njihov začetek v gostilni. Seveda pa je enako tudi s koncem pustovanja.

Običajno leži pust v gostilni na desnem bregu Cerkniščice. Ko pa se pogrebni sprevod kričavih, pa vendar žalostnih svojcev poda proti mestu pokopa, torej mostu v središču Cerknice, jo po stari navadi – da seveda svojcev ne bi prehitro zapustila žalost – mahne še do gostilne na Peščenku. Pa bi si morda nepoučen firbec mislil, zakaj pa je treba, da gre sprevod čez most še dalje na Peščenk. To je zato, ker so pogrebci preveč žalostni in čutijo potrebo, da pred kremiranjem svojca poiščejo tolažbo še v tej znameniti gostilni.

0081-PUST-001V nekdanji Vivodovi hiši že nekaj časa ni gostilne. Vendar ima cerkniška tradicija tako močne korenine, da žalostni sprevod še vedno zavije preko mostu do te gostilne.

Na tej fotografiji nismo prepoznali nobenega. Po več kot šestdesetih letih ni lahko prepoznati namazanih maškar, ki se jim v glavnem vidijo le hrbti.

Seveda pa je tudi Vivodova hiša dobila povsem drugačno fasado. Zdaj je njena zunanjost temno rdeča, taka, da jo je težko faliti, saj je v Cerknici take barve samo ta hiša.

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Jože Žnidaršič
Skenirano: 30. 1. 2004
Oblika: skenirana datoteka

3 komentarji leave one →
  1. medvedd permalink
    16. 02. 2014 14:59

    Tej gostilni smo rekli v cerkniškem žargonu tudi “sahara”. Ne vem točno zakaj, mislim pa da je to nekaj v zvezi z zalivanjem (pijača), kot boju proti suši (žeja), katero predstavlja svetovno znana puščava Sahara.

Trackbacks

  1. 1965 Cerknica – Pust | Stare slike
  2. 1975 Cerknica – Pred vrati gostilne (1) | Stare slike

Dodajte komentar

%d