Skip to content

1947 Rakek – Mehaniki Avtošpeda

19. 03. 2014

140111336Slika je nastala 26. 2. 1947 pred avtomeha­nično delavnico podjetja Avtošped. Na tem mestu, kjer so se pred objektiv fotoaparata nastavili trije avtomehaniki in njihov “pacient”, star kamion Dodge, je danes košarkarsko igrišče. V objektu mehanične delavnice, ki jo vidimo v ozadju, pa je danes rakovška telovadnica. Po senci sodeč je bila ura okoli poldne, dan v tednu pa je bila sreda.

Omenjeno podjetje je nastalo v januarju 1947. Osnovna panoga je bila špedicija in prevozništvo, poleg tega pa je imelo tudi svojo avtomehanično delavnico. V nadaljevanju se je to podjetje preimenovalo v Transšped in potem še v Transavto. Po navadi februarja zima najbolj kaže zobe, vendar je bila tega leta bolj suha in brez snega. Še več, ta dan je bil prav lep in sončen, a hladen, ker so možakarji kar dobro oblečeni. Mislim, da se čez vreme niso pritoževali in jim za smučanje ali sankanje ni bilo pretirano mar, ker je bilo povojni čas težak in so imeli ljudje drugačne skrbi. Zagotovo pa za suho zimo niso krivili klimatskih sprememb in toplogrednih plinov, oziroma niso delali pretiranega pompa, če se je v takem vremenu pojavila kakšna muha, čebela ali je zacvetela kakšna zgodnja pomladanska rožica.

Na vratih je natisnjen napis UNRRA, kratica za United Nations Relief and Rehabilitation Administration, po slovensko Uprava združenih narodov za pomoč in obnovo. To je bila pomoč Organizacije združenih narodov povojni Jugoslaviji in je prihajala v letih od 1945 do 1949. Najprej je bila to pomoč v obliki osnovnih živil, obleke, obutve, zdravil, medicinskih potrebščin, prometnih sredstev in surovin, v nadaljevanju pa v obliki tehnične pomoči, kot je bila strojna oprema in orodje. Tu moram omeniti tudi pakete UNRRA, ki so med drugim vsebovali tudi jajca v prahu. Prav zaradi tega so jih popularno imenovali “Trumanova jajca”, to pa zato, ker je bil takrat Harry Truman predsednik ZDA.

V prvi polovici 50. let, v tem obdobju je narejena tudi naša slika, je Slovenija dobivala pomoč zahodnih držav, ZDA, Francije in Velike Britanije. To je v tem prispevku pomembno zato, ker je kamion s slike po veliki verjetnosti del te pomoči. Gre za vojaško verzijo tri tonskega kamiona DODGE D60L in je služil v 2. svetovni vojni. Proizvajali so ga v letih med 1939 in 1947, v Ameriki in Kanadi in sta skoraj identična. Razlikujeta se v oznaki, ameriški je imel oznako DODGE T110L ali T110S, kanadski pa je imel oznako D60L ali D60S in pa, za našo sliko najpomembnejše, v strani volana. Ta ima volan na desni strani, kar pomeni, da je kanadske proizvodnje, uporabljali pa so jih predvsem Angleži in Avstralci. Obstajala je tudi različica D60S, razlika pa je bila samo v medosni razdalji (D60S – kratka medosna razdalja in D60L – dolga medosna razdalja).

140111336-001Ta DODGE je bil precej “zmahan”. Ima različne luči ter prav tako različne in zelo slabe prednje gume. V tistih časih to niti ni bila kakšna posebna hiba. Zaradi tega je bilo vozilo vseeno uporabno. Bolj pa mi je padla v oči”zajla” z verigo za vleko, navita na prednjem odbijaču. Nisem ravno prepričan, da je bila namenjena za vleko drugih vozil, bolj se nagibam k misli, da so z njo vlekli prav to vozilo.
140111336-002Na levi strani, pokrit s kapo, je Anton Mihevc, o katerem smo v Starih slikah že pisali, le da je bil večinoma v vlogi šoferja avtobusa. Ostalih dveh mehanikov, oblečenih v delavske kombinezone, mi ni uspelo prepoznati.
140111336zIz napisa na zadnji strani razberemo “prišlo 26. 2. 47”, kar najbrž pomeni, da so tega dne slikali vozila, ki so dejansko tudi prišla na Rakek in je služila v spomin na ta dogodek.

Da bi slika verjetno nastala pred garažami pri Domicelju, kar je razvidno tudi iz napisa, pa ni bilo potrjeno, saj pri Domiceljevih niso imeli takih garaž. Večina oseb, ki bi lahko o tem kaj vedeli, mi je potrdila, da je slika nastala pred sedanjo Rakovško telovadnico.

Slovarček:

  • zajla: jeklena vrv

Viri:


Kraj: Rakek
Datum: 26. 2. 1947
Avtor: neznan
Zbirka: Rudi Mihevc
Skenirano: 11. 1. 2014
Oblika: fotografija
3 komentarji leave one →
  1. dusangogala permalink
    20. 03. 2014 13:36

    Za kratico UNRRA so v šali govorili da pomeni: uživajte na račun radodarnih amerikancev.

Trackbacks

  1. 1960 Loška dolina – Kamion sive barve | Stare slike
  2. 1962 Rakek – Avtošola | Stare slike

Dodajte komentar

%d