Skip to content

1951 Cerknica – Naša družina

30. 04. 2014

140410859 Fotografija je nastala neke poletne nedelje leta 1951 pred našo hišo št. 130 na Mali gasi v Cerknici. Tega dne nas je namreč obiskal očetov gorenjski prijatelj iz Radovljice, sicer pa znani slovenski fotograf Slavko Vengar, ki nas je tudi fotografiral.

Postavili smo se levo od vhodnih vrat pred trodelno dvojno škatlasto okno s stekli furko. Oče je v naročju držal mojo sestro, jaz pa sem se postavil med starša.

Nekaj dni za tem fotografiranjem je po Mali gasi pripeljal tank naše takratne armade in zadel v pločnik naše hiše ter ga en kos odtrgal. To seveda ni bilo nič v primerjavi s tem, da nam je zdrobil hidrant vodovodne napeljave. Potem, ko je voda nekaj dni močila Malo gaso, so le povezali hišno vodovodno omrežje direktno na vodovodno omrežje Cerknice brez hidranta, ker se hidrantov ravno takrat ni dobilo, tako, da smo mnogo let lahko zapirali vodo v hiši le z ventilom v kleti. In ko je prepuščal tudi ta ventil, je vodovodni inštalater Vinko Zgonc zaprl dovod vode na Kostelinovem klancu, da je lahko zamenjal ventil.

140410859-001 Oče Lojze ima v naročju mojo sestro Elizabeto, poleg pa je še moja mati Milka.

Mama je še mnogo, mnogo let potem nosila to obleko.

140410859-002 Jaz sem v irhastih hlačah in bos, kar je slaba reklama očetu, ki je prodajal najkvalitetnejše čevlje najboljše tovarne na svetu – Peko. Vendar sem bil poleti rad bos. Imel sem obtolčena oba palca (na nogi), pa tudi kolena, saj se na fotografiji vidi obronke na kolenih. Pa vendar sem se izogibal natolčenemu kamenju s Kamne gorice, kadar so z njim zaflikali luknje na Mali gasi. Vsi ostali trije člani naše družine so ustrezno obuti.
Pri teh letih še nisem poznal na uro, pa vendar imam na roki krasen “Rolex”, mnogo preden so Rolexa nosili Denis Avdić, Jure Košir, Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone in še kopica drugih.

Kraj: Cerknica
Datum: 1951
Avtor: Slavko Vengar
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 10. 4. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d