Skip to content

1943 Rab – Lakota

29. 09. 2014

Rab-012Fotografijo smo dobili v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Je del albuma Rab, ki ga je posnela italijanska vojska januarja 1943. Pod fotografijo je v albumu napis: ” Cucine per internati nel settore baraccato No. 1″. Fotografija predstavlja kuhinje za internirance v sektorju barak št. 1.

LAKOTA
Pripoved Slavka Ožbolta

Ko je bil naš oče z drugimi Babnopoljci v taborišču na Rabu, je bil Petrov Milan z Babnega Polja tudi z njimi. Prej je nekaj študiral, menda medicino. On jim je veliko pomagal.

Ko so se javili v Rabsko brigado, je bil tam tudi on in jih učil, da se po vsem hudem stradanju zdaj ne smejo na hitro najesti, ker bodo zboleli in pomrli. Nekateri pa se niso mogli vzdržati. A kakor so kaj preveč pojedli, so takoj zboleli in se zelo slabo počutili. Morali so se res počasi privajati na več hrane.

Ko so bili interniranci osvobojeni iz taborišča in že v Rabski brigadi, so se ustavili nekje nad Reko, menda na Sušaku. Skriti so bili za nekim zidom, Nemci pa so jih obstreljevali. Strašno je grmelo, tudi ponoči. Iz enega pekla so prišli v drugega.

Ljudje, domačini, pa so jim nosili hrano. Ženske so nanosile ogromno hrane – makaronov, kuhanega riža, vsega … Petrov Milan pa jim je zabičal, da ne smejo veliko jesti, ker lahko pomrejo, ko imajo čisto stisnjene želodce – tam pa je bilo cele keble kuhanih makaronov in riža! Nekateri se niso mogli zadržati, že na Rabu so se prenajedli in so šli … in so umrli.

Tisti, ki je bil prej debel, je na Rabu prvi umrl.

Slovarček:

  • kebel, kebla, keblica – lesena posoda z ročajem, podobna škafu

Viri:

  • Slavko Ožbolt, po pripovedi očeta Franca Ožbolta

 
Kraj: Rab, koncentracijsko taborišče Kampor
Datum fotografije: februar 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Album “Rab”, Muzej novejše zgodovine Slovenije
Skenirano: neznano (Muzej novejše zgodovine Slovenije)
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: