Skip to content

1937 Podskrajnik – Hrenova trgovina

8. 02. 2015

120421077Znani grahovski fotograf Josip Šega je okrog leta 1937 v Podskrajniku posnel to fotografijo. Verjetno je bila nedelja ali praznik, saj so vsi fotografirani lepo oblečeni.

Fotografija je posneta pred trgovino v Podskrajniku številka 7, na levi strani ob novi cesti, ki pelje iz Cerknice proti Rakeku. Hišo je zgradil Alojz Hren, ki je imel v hiši najprej čevljarsko delavnico.

Alojz Hren se je potem preusmeril na trgovino s kolesi in kolesarskimi potrebščinami, kot je zapisano na tabli nad vrati. Prodajal pa je tudi šivalne stroje, motorna kolesa in pisalne stroje.

120421077-001Pred vojno videti motor je bilo nekaj posebnega, zato se je najbrž zbralo nekaj publike, da bi motor pobliže videla.

Gospod na motorju je Tone Maček. Motor je najbrž znamke Herkules.

120421077-002Na tem motorju pa je gospod Alojz Hren, ki je bil sicer doma iz Bezuljaka in je leta 1940 kupil hišo v Cerknici. Ta se še zdaj imenuje Hrenova hiša, vanjo se je tik pred začetkom 2. svetovne vojne preselila Hrenova družina iz Podskrajnika v Cerknico.

Alojz Hren po vsej verjetnosti sedi na motorju znamke DKW RT 125. Leta 1916 je danski inženir Jörgen Skafte Rasmussen ustanovil tovarno v kraju Zschopau na Saškem v Nemčiji za izdelavo parnih armatur. Poskušal je narediti parni pogon avtomobilov, kar DKW tudi pomeni (Dampf Kraft Wagen, oziroma po naše parni pogon avtomobilov). Kasneje je izdelal motorno kolo in ga imenoval Das kleine Wunder – mali čudež, kar je bil začetek blagovne znamke DKW. Do leta 1930 je bil DKW največji svetovni proizvajalec motornih koles.

Kraj: Podskrajnik
Datum: 1937
Avtor: Josip Šega
Zbirka: Tone Komidar
Skenirano: 17. 4. 2012
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. bozatoni permalink
  8. 02. 2015 10:12

  Od kje je bil Tone Maček? Imam namreč sorodnika, ki mu je bilo tako ime in je bil doma z Radleka.

 2. Peter permalink
  9. 02. 2015 10:57

  Tokratna uganka v zvezi z identifikacijo znamk obeh motociklov je pa precej težja, kot se morda zdi na prvi pogled. Oba motocikla imata namreč vgrajena dvotaktna motorja nemške znamke Sachs. Na to kaže velik “S” na pokrovih magneta obeh motociklov. Ta tovarna je namreč poleg svojih motociklov na trgu ponujala tudi same pogonske motorje, ki so jih nato mnogi manjši proizvajalci vgrajevali v svoje izdelke. Med ostalimi je to počel tudi znani izdelovalec biciklov Batjel iz Ljubljane (Tribuna), ki je v svoje motocikle vgrajeval 98-kubične sachsove motorje.
  Skratka, pri večjem motorju zagotovo ne gre za izdelek znamke DKW (saj so v motocikle vgrajevali lastne pogonske motorje), manjši motocikel pa ima na bencinskem rezervoarju kratico EG (vsaj tako se mi zdi).
  Lep pozdrav vsem bralkam in bralcem te spletne strani,

  Peter

 3. ozzi Alojz-Slavko permalink
  11. 02. 2015 11:48

  Res je Tone Macek je bil doma iz Radleka.Toneta imam v lepem spominu,pri mojem ocetu je sestavljal kolesa bil je pravi specijalist za centriranje koles,namrec oce je prodajal kompletna kolesa kakor tudi sestavljena po zelji kupca.Bil pa je tudi dober kuhar posebno so mi ostali v spominu krompirjevi zganci zabeljeni z ocvirki.Mnogokrat zjutraj sem stekel cez cesto v Skrajnik do njegove hise na zajterk.Tone je bil tudi par let na delu v Franciji rad mi je pripovedoval kako je delal na struznici.Vedno je imel dve ali tri harmonike in je rad zaigral kaksno poskocno.Toneta sem zadnjic videl leta 1955.

  • bozatoni permalink
   15. 02. 2015 10:33

   Hvala lepa, Slavko, za tako podroben odgovor. Iz tega sem ugotovila, da to ni bil isti Tone Maček, čeprav sta bila oba iz Radleka. Moj sorodnik je namreč umrl med vojno.

 4. Helena permalink
  14. 02. 2015 18:19

  Na fotografiji sem prepoznala mamo Ano Malnar, roj Martinčič iz Dolenjega Jezera, ki je pri Hrenovih pazila Slavkota in Marijo (več bo vedel Slavko). Stoji zadaj , je najvišja deklica.

Trackbacks

 1. 1958 Cerknica – Družina Alojza Hrena (1) | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: