Skip to content

1967 Žilce – Smučarski tečaj

30. 03. 2015

1967 Žilce - smučarski tečajCerkniška osnovna šola je v februarju 1967 v Žilcah organizirala smučarski tečaj. Nekaj let prej je nabavila precej smučarske opreme. Tako so se tečaja lahko udeležili tudi učenci, ki opreme doma niso imeli.

Na fotografiji je ena od skupin, ki jo je vodil tovariš za telovadbo, Franc Sterle.

Veliko sem pozabil, nekaj je bilo pa se je v spomin vtisnilo tako močno, da je še vedno tam. Smučarski tečaji niso bili tako običajni, kot je to danes. Za nas učence je bil velik dogodek. Predvsem pa smo bili skupaj ves teden. Tega nismo bili vajeni, v tistih časih se pojma “šola v naravi” ni še nihče domislil.

Ne spomnim se, kako smo se v Žilce pripeljali. Spominjam pa se, da so nas razporedili v sobo nad trgovino. Tam smo bili fantje, punce so imele prostore v zgornjem prostoru Bavdkove gostilne. So že vedeli, zakaj so nas razdelili.

Spominjam se, da je bila hrana odlična. Verjetno je k temu precej pripomoglo tudi to, da smo večji del dneva preživeli zunaj. Na smučanje smo odšli kmalu po zajtrku. Našo skupino je vodil tovariš France Strle, najboljše pa je učil tovariš Popek. Bilo je mraz, da je kar rezalo.

Jedli smo v gostilni, tam so se dogajale tudi vse ostale družabnosti. Imeli smo nekaj predavanj, zvečer pa je bilo zabavno. Bavdkov Bojan je bil poln šal in nas je vse zabaval.

Nekaj smuči in palic je bilo šolskih. Ostali smo prinesli svojo premo. Vse vezi so bile fiksne. Gojzar si vtaknil v čeljusti, za čevelj si nastavil zajlo in jo spredaj s šponarjem napel. Tako je bil gojzar fiksno pripet na smučko in ni se odpel niti pri najhujšem padcu. Če se prav spomnim sta le Marjan in Slavko Rudolf, tagorenja s Kremence, imela vrtljivi prednji glavi. Peta pa je bila vseeno pripeta z zajlo in napeta s šponarjem.

Pancarjev takrat menda še ni bilo. Smučali smo v gojzarjih ali zimskih čevljih. Tudi posebne smučarske obleke še ni bilo. Tako smo bili oblečeni kar v puloverje ali celo v jopice.

Po večerji smo v mrzlih, jasnih večerih skupaj šli na sprehod. Nebo je bilo na gosto prekrito z zvezdami. Občudoval sem tovariša Popka, ki je vedel, tako se mi je takrat zdelo, imena za vsa ozvezdja.

V šoskem glasilu Brstje pa sta člana novinarskega krožka o tečaju tako poročala:


1-150313610

USPEL SMUČARSKI
TEČAJ

Cerkniška šola je organizirana za svoje učence smučarski tečaj, ki je bil v Žilcah od 23. – 29. II. 1967. Tečaja se je udeležilo veliko učencev. S seboj so vzeli veliko hrane. Pripravljala jim jo je ob pomoči ostalih tovarišev učiteljev kuharica, ki drugače kuha na osnovni šoli. Po prihodu v Žilce so tečajnike razdelili v več skupin in jim razdelili smuči. Vsaka skupina je imela svojega vodjo, ki jih je učil osnovnih smučarskih prvin. Vsak dan so odhajali na smučišča, kjer so se zadrževali šest ur dnevno. Po napornem dnevu se jim je izdatna hrana zelo prilegla. V prostem času pa so gledali televizijski program in si skupaj krajšali čas. Zadnji dan tečaja pa so priredili tekmovanje, v katere so tečajniki pokazali, koliko so se naučili.

S tečajem so bili vsi zadovoljni in se z lepimi vtisi vrnili domov.

Janez Obreza
Ivan Knap

1967 Žilce - smučarski tečaj

 1. ____ ____
 2. Breda Turšič (Sikkens)
 3. Magda Cimperman (Debevc)
 4. ____ ____
 5. Irena Mele
 6. Vlasta Likar (Kebe)
 7. Danica Kranjc
1967 Žilce - smučarski tečaj

 1. Jasna Kopitar
 2. ____ ____
 3. ____ ____
 4. Miloš Toni
 5. ____ ____
 6. ____ ____
 7. Tovariš Franc Sterle

Kraj: Žilce
Datum: februar 1967
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vlasta Kebe
Skenirano: 15. 5. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. 30. 03. 2015 08:17

  Na zadnji fotografiji je tretja z leve(najmanjša) Tatjana Nared. Tisti, ki v ozadju kuka pa je Mile Turšič.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: