Skip to content

1920 Planina – „Gartnerjev“ Marjan (3)

11. 07. 2015

IMG_20150306_0011

Na sliki je mali Marjan s svojo mamo Gabrijelo na klopi pred trgovino v Planini. Ocenjujem, da je najverjetneje nastala pozno pomladi ali poleti leta 1920.

Mati krpa nogavico, Marjan se je zadovoljno drži. Lahko sklepam, da si je pri padcu poškodoval koleno, ko se je podil za obročem, medtem ko ga je kotalil po dvorišču ali cesti. V tistih časih so bili obroči priljubljena deška igrača. Ne spominjam se, da bi imel jaz ali moji vrstniki v svojem otroštvu kaj takega za igro.

Marjan ni imel brezskrbnega otroštva. Starša sta se razšla, zakon se ni obnesel. Mati Gabrijela se je po očetu Alojziju opredelila za italijansko narodnost in se za stalno odselila v Italijo. Marjan je ostal pri babici in dedu.

IMG_20150427_0005cor1Potrdilo

 

Uradno se potrjuje, da je gospa Gabrijela Gartner o priliki izvoza svojih selitvenih stvari iz Kraljevine S.H.S. v Italijo podnesla carinarnici na Rakeku, oddelek Planina, potrdilo od strani „Municipio di Milano“, da je tamkaj pristojna in podanica Italije. Imenovani izkaz se je priložil deklaraciji unikat br. 129. radi rešenja slobodnega izvoza selitvenih stvari iz Kraljevine na rešenje Gen. Dir. Car. u Beogradu
6.7.1923 Potrjuje uradno
Rukovodja
Alojz M. Hrovat
carinik

IMG_20150313_0006cor1

Gabrijela je privzela nazaj dekliški priimek Gartner in se izselila v italijanski Milano, v Lombardijo, domovino svojega očeta Alojzija.

Tako nisem nikdar osebno spoznal svoje babice.

IMG_20150306_0011a-001

Ob pogledu na fotografijo se takoj spomnim tudi „štopanja“ nogavic s pomočjo lesene gobice. Danes kaj takega mlajši ljudje ne poznajo več. Nas je učila krpati nogavice učiteljica že v osnovni šoli v okviru predmeta ročne spretnosti. Vse to je bilo zelo koristno, saj smo nekdaj na veliko krpali luknje v nogavicah.

Po prvi svetovni vojni je nastala za Slovence krivična meja med Italijo in Kraljevino SHS. V Postojno, ki je pripadla Italiji, so hodili domačini iz Planine po stezicah čez gozd in so tako ilegalno prečkali mejo. Oče mi je pripovedoval o dogodku v Postojni iz svojih zgodnjih let. Ne vem več s kom je šel tja. V neki postojnski gostilni so ga možje izzvali z vprašanjem: „Kaj si pravzaprav ti, si Italijan ali Slovenec?“ Vedeli so, da se je mati Gabrijela opredelila za Italijanko. Marjanček je zlezel na stol, se zravnal in rekel: “Slovenec sem in vedno bom ostal Slovenec!“ Možje v gostilni so to izjavo sprejeli z burnim odobravanjem in mu vneto zaploskali. Slednjo izjavo je v svojem življenju dosledno izpolnjeval.

Slovarček:

  • štopanje: krpanje

Viri:

  • Ivan Lavrenčič, Gabrijela Gartner (dokumenti), Marjan Lavrenčič (ustno)

Prispevek je napisal: Janez Lavrenčič

Kraj: Planina pri Rakeku
Datum: neznan, najverjetneje leta 1920
Avtor: najbrž Ivan Lavrenčič
Zbirka: Janez Lavrenčič
Skenirano: 06.03.2015
Oblika: fotografija in potrdilo

Dodajte komentar

%d bloggers like this: