Preskoči na vsebino

1929 Ljubljana – Ljubljanski velesejem

12. 07. 2015

150222468 Deveti ljubljanski velesejem je potekal od 30. maja do 9. junija 1929. Oglaševali so ga kot mednarodni velesejem. 700 razstavljavcev, med katerimi je bilo 30 glavnih blagovnih skupin, je predstavilo pohištvo, avtomobile, poljedelske stroje, radio, perutnino, zajce. Razstavljale so tudi slovenske meščanske šole. Vstopnice so bile po 30 din in so jih prodajali denarni zavodi, »Putnik«, gospodarske ustanove. Poskrbljeno je bilo tudi za nastanitev za tiste, ki so sejem obiskali iz oddaljenih krajev ali za več dni. Obiskovalci so imeli 50 % popust pri nakupu vozovnic za vlak, letalo in parabrod, ki je vozil po Ljubljanici.

Četrti razstavni dan je sejem doživel rekorden obisk. Prišlo naj bi več kot 20.000 ljudi. Že v dopoldanskih urah so se vile trume obiskovalcev po Celovški cesti. Med njimi je bilo mnogo kmetov z Dolenjske in Gorenjske. Zanimali so se predvsem za poljedelske stroje, ki so nenehno delovali. Veliko zanimanja je pritegnila tudi perutnina, ki je bila kmalu razprodana. Najbolj so šle v primer praktične novosti: avtobusi, pohištvo in luksuzna oblačila.

Na ta dan so sejem obiskali tudi odlični gostje, med njimi avstrijski poslanik minister Ploenis, ki se je prav zaradi sejma pripeljal iz Beograda in si ga ogledal v spremstvu generalnega konzula Pleinerta in direktorja velesejma dr. Dularja. Obiskali so ga tudi učenci mnogih šol, zlasti obrtnih.
Največja atrakcija pa je bil radio. Skoraj vsak obiskovalec se je ustavil pred izložbami radio potrebščin in za trenutek prisluhnil melodijam, ki so prihajale iz zvočnikov. Marsikaterega so prepričali, da je radio nujno potreben in odhajajoč je sklenil: »Še jaz si nabavim radio!«

Velesejem je bil, po ugotovitvah strokovnjakov, koristen za vse gospodarstvo. Slovenska zemlja je že od nekdaj dajala preskromen kruh, zato so se snovalci velesejma usmerili predvsem v obrt in industrijo. Kljub vsemu pa je bilo največ obiskovalcev prav kmečkega stanu. Marsikateri kmetovalec in obrtnik sta leto za letom opazovala razstavljene naprave in se končno odločila za nakup. V sako leto je nazorno pokazal napredek industrijske obrtne in trgovske dejavnosti. S tega stališča je imel sejem tudi dolgoročne pozitivne posledice. Na sejem je prišlo veliko obiskovalcev, nekateri od njih pa so čez leta postali tudi kupci. Znan je bil po vsej državi in je veliko storil ne le za promocijo gospodarstva, temveč tudi za turizem. Pritegnil je na tisoče tujcev, ki so si po obisku velesejma privoščili še kakšen dan oddiha v Ljubljani ali v kakšnem slovenskem turističnem kraju.

V čast velesejma je izšla tudi posebna številka »Ilustracije«, ki je bila bogata s slikami, večbarvni ovitek pa je imel na naslovnici velesejemski motiv. Ilustracija je bila priloga liberalnega Jutra in je izhajala od leta 1929 do 1931. Sestavljala so jo dolga besedila s slikami. Ni bila ustvarjena z namenom prinašanja dobička, pač pa je dala možnost mladim slovenskim umetnikom in literatom, da se predstavijo javnosti.

Ljubljanski velesejem je bivši razstavni prostor na področju današnjega parka Tivoli. Na trikotnem prostoru med Gosposvetsko, Lattermanovim in Lipovim drevoredom (danes: zahodni zid kopališča Ilirija, Celovška cesta in park Tivoli) so leta 1921 postavili Ljubljanski velesejem. Razstavni prostor na tem področju je obstajal do leta 1955.

150222468-001 Taka dolga pot in toliko zanimivosti človeka zlačni. Še dobro, da je bilo na razstavnem prostoru postavljenih kar nekaj kioskov s tedanjo hitro prehrano – klobaso. Tu se je obiskovalec odpočil od novosti, ki jih je videl in v miru ob kavici ali glažku črnega premlel vtise in sprejel odločitve.
150222468z Če pobrskate po spletu boste ugotovili, da je bilo izdanih kar nekaj razglednic s sejemskim motivom. Nekatere so bile tudi odposlane s prisrčnimi pozdravi.

Slovarček:

  • parobrod: parnik

Viri:

  • Slovenec: političen list za slovenski narod (02.06.1929), letnik 57, številka 123. URN:NBN:DOC-TIYKDMST from http://www.dlib.si
  • Slovenski list (03.06.1929), letnik 2, številka 24. URN:NBN:DOC-WBU7FUJ9 from http://www.dlib.si
  • Art fiks (2014), letnik 2, številka 1. URN:NBN:DOC-3NG6NKQW from http://www.dlib.si
  • Domoljub: slovenskemu ljudstvu v poduk in zabavo (05.06.1929), letnik 42, številka 23. URN:NBN:DOC-YYB1H5PO from http://www.dlib.si

Kraj: Ljubljana
Datum: 1929
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Hace
Skenirano: 22. 2. 2015
Oblika: razglednica

Dodajte komentar