Skip to content

1908 Velike Bloke – Razglednica iz New Yorka

15. 12. 2015

151127294 Janez Mulc, gospodar pri Korenovih v Velikih Blokah, je leta 1908 iz Amerike prejel pozdrave od sorodnika svoje žene Marije. Marija je bila doma iz Sajevca v Ribniški dolini. Z Janezom, ki je bil rojen v Žerovnici, se je Marija poročila ob enem od njegovih povratkov iz Amerike. V Velikih Blokah sta od Primožancevih iz Nemške vasi kupila hišo ob bloškem mostu in tu odprla obrt žganjekuhe – žganjarno. Imela sta sedem otrok, domačijo je prevzel sin Janez. Nekaj otrok je odšlo v Ameriko in tam so ostali.

Janez je bil podjeten gospodar. Ob žganjekuhi v Velikih Blokah je s partnerjem v Trstu odprl tudi steklarno, v kateri so izdelovali steklenice. Žal ga je prva svetovna vojna, nove meje in nato fašistična oblast v Italiji spravila ob vse njegovo tržaško imetje.

Ženin sorodnik je pristal na Long Islandu in po mejnih formalnostih vstopil v ZDA v mestu New York. Najbrž ni imel veliko časa za ogledovanje, toliko pa le, da je kupil razglednico velikanske poslovne hiše. Ravno v tistem času so jo gradili nad železniško postajo Hudson Terminal Station, od koder je odpotoval v notranjost Amerike. Z razglednico je pozdravil Janeza, mamo Marijo in Lojzko ter še eno osebo, pa še svoje ime je pozabil napisati. Po več kot sto letih od njegovega pisanja z Janezovo vnukinjo Marinko teh imen nisva uspela razvozlati.Stavba s spodnjega Manhattna na Cortlandt st. je s svojo bodočo impozantnostjo očarala prišleka. Pod njo je bila podzemna železniška postaja proge, ki še danes – skozi tunel pod reko Hudson – povezuje New York in New Jersey in vodi naprej v notranjost ZDA. Stavba je bila dokončana leta 1909. Leta 1973 je bil v neposredni bližini zgrajen Word Trade Center, ki je bil porušen v terorističnih napadih 11. 9. 2001. Ob tem napadu je bila uničena tudi železniška postaja, iz katere je pisec razglednice odpotoval v notranjost ZDA.

151127294zZanimiva je tudi sama razglednica. Natisnila jo je firma Theodor Eismann iz Leipziga na Saškem v Nemčiji. To tiskarsko podjetje je bilo ustanovljeno 1884 in se je ukvarjalo s tiskanjem razglednic, večinoma za ameriški trg.

Tudi razglednica, ki je priromala v Velike Bloke na Kranjskem, je bila natisnjena v Nemčiji v Theochrom tehniki. Po letu 1909, ko so ZDA uvedle posebno zaščitno tarifo za uvoz tovrstnih izdelkov, je firma Eismann svojo dejavnost odprla tudi v New Yorku.

Korenova hiša iz tistega časa je prikazana na stari sliki 1901 Velike Bloke razglednica. Takrat je nad vhodnimi vrati že imela napis “Žganjarna”.

Viri:

  • Marinka Lazić – Korenova
  • Wikipedija

Kraj: New York
Datum: 16.9.1908
Avtor: družba Theodor Eismann, Leipzig
Zbirka: Marinka Lazić
Skenirano: 27. 11. 2015
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: