Skip to content

1943 Grahovo – Hrenov DKW

25. 01. 2016

2584Fotografija partizanskega fotografa Jožeta Petka prikazuje goreč osebni avtomobil. Posnetek je bil narejen v Grahovem novembra meseca 1943. Avto na fotografiji je Hrenov DKW.

Lojze Hren je bil pred drugo svetovno vojno trgovec v Cerknici. Pred vojno je v Ljubljani kupil rabljen osebni avto znamke DKW.

DKW je bil nemški avto. Danski podjetnik Jørgen Rasmussen je leta 1906 kupil prazen tekstilni obrat v Zschopauu. Leta 1917 so izumili avtomobil s pogonom na paro, kar se v nemščini reče Dampf-Kraft-Wagen. Kratica DKW je postala že leta 1923 uradno ime podjetja. Leta 1932 so pričeli izdelovati majhne avtomobile znamke DKW. Zaradi gospodarske krize so leta 1932 združili več nemških podjetij (Audi, Horch, Wanderer in DKW) v novo podjetje Auto Union.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije imajo pri fotografiji zapisano:

Ko se je začel napad na belogardistično postojanko, se je kakor naročen pripeljal komandant belih, ki se je bil mudil v bližnji Cerknici. Brž je prevzel poveljstvo, vendar usoda njegovega osebnega avtomobila je že ob samem začetku napada simbolizirala usodo vse postojanke.

Zgodbo o tem avtu nam je poleti 2015 pripovedoval Slavko Hren, sin cerkniškega trgovca, ki živi v bližini Sidneya v Avstraliji. Pripovedoval je tako:

DKW so pred pred napadom v Grahovem vzeli domobranci Lojzetu Hrenu. Čeprav je imel Lojze Hren avto dvignjen v magacinu, nekaj delov pa poskritih, so domobranci manjkajoče dele vzeli pri Meletu, ki je imel prav tak avto. V avtu so se proti Grahovemu peljali trije domobranci, in sicer poveljnik grahovske domobranske postojanke Kremžar, Debevc in begunjski tajnik. Kot je Slavkotu pripovedoval njegov cerkniški sosed France Mesojedec, so partizani za Martinjakom postavili zasedo in so avto spustili naprej proti Grahovem. Ko so se domobranci pripeljali v Grahovo na vago, so domobranci skočili iz avta, avto pa je zgorel. Slavko se spomni, da so po vojni šli v Grahovo po ta avto, za katerega je njegov oče dobil tudi nekaj vojne odškodnine.

Sledi zvočni posnetek Slavkotove pripovedi:

Vir:

  • Slavko Hren, Avstralija

Kraj: Grahovo
Datum: 22. november 1943
Avtor: Jože Petek
Zbirka: Muzeju novejše zgodovine Slovenije, št.: 2584
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

2 komentarja leave one →
  1. 25. 01. 2016 19:08

    Kakor sem jaz raziskoval omenjene dogodke, se je z avtom se je v Grahovo pripeljal Rado Petrovič, poveljnik domobranske postojanke v Cerknici, skupaj z še dvema domobrancema iz Cerkniške posadke….

    Za pot v Grahovo so se odločili ker so slišali streljanje in so šli pogledati kaj se dogaja. V Grahovo so mimo partizanske zasede v Martinjaku prispeli okoli pol enajstih zvečer. Pridružili so se oblegani posadki. Fotografija je posneta podnevi verjetno naslednje jutro, kar pomeni da je bil avto zažgan po bitki, ki se je končala v zgodnjih jutranjih urah.
    Po nekaterih partizanskih virih naj bi se z tem avtomobilom, na pomoč domobrancem pripeljali nemški vojaki.

Trackbacks

  1. 1939 Cerknica – Meletov DKW | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: