Skip to content

1954 Cerknica – Ob stružnici

17. 03. 2016

160314814 Prvo, kar mi pade na misel ob pogledu na to sliko, je: “… iz tega fanta pa še nekaj bo.” Slika je nastala leta 1954, v kovinarski delavnici Antona Meleta, v Cerknici. Na sliki, ob stružnici je Zvonko Mele, Antonov sin, star štiri leta. Lahko bi mu rekli kar Meletova tretja generacija kovinarjev in avtomehanikov. Fotografiral ga je Anton Mele sam, Zvonko pa stoji pred eno izmed dveh stružnic, ki so jih imeli v delavnici. Ta je tista velika, z letnico izdelave 1875, ki so jo odrezali za en meter, da so jo sploh lahko spravili v delavnico. Kot veliki mojster že pravilno drži ročico vzdolžnega suporta za pomik vpenjala orodja.

Prvi je bil Josip Mele, ki je začel s kovinarsko oziroma ključavničarsko obrtjo. V nadaljevanju jo je nasledil njegov najstarejši sin Anton Mele in jo razširil še na avtomehaniko. Potem pa je tu že Zvone Mele, fantič s slike. Domačini ga danes najbolj poznajo kot avtomehanika, ki ima delavnico med avtobusno postajo in policijo v Cerknici.Kovinarska stroka, kot se je izvajala pri Meletovih v preteklosti, se danes ne izvaja več, saj so druga svetovna vojna, povojni dogodki in sam kasnejši razvoj Cerknice naredili svoje. Pri Meletovih so vse mojstre in naslednike obrti izučili sami in tako se je dogajalo tudi s fantičem s slike. Če se je dalo je bil zdraven, ko se je kaj novega delalo v delavnici, kar je razvidno tudi iz že objavljenih njihovih slik. Na žalost je Anton umrl ko je bil star 58 let, tako da je Zvone prehitro izgubil svojega očeta in učitelja. Stari mojstri so vedno govoril, da se je mogoče veliko naučiti in priučiti, ampak še vedno pa mora biti nekaj v genih, in pri njih to zagotovo drži, ker se z avtomehaniko bavi že tudi njihova četrta generacija. Ko sem se pri Meletovih pogovarjal o njihovi stari delavnici, so mi povedali, da imajo še vedno dosti orodja in strojev, tudi stružnico s slike, vendar se vse to ne uprablja več. Bo pa ostalo pri hiši, kot spomin na njihovo delavnico in vse kar so s tem orodjem naredili.

160314814z Slika je bila poslana po pošti sorodniku Viktorju Klammerju in ima na zadnji strani posvetilo, ki ga je Zvonko namenil prav njemu. Napisala ga je mami Tilka Mele, ker Zvonko takrat še ni znal pisati. Zgleda, da so se ključavničarji prej učili delati s stružnico, kot pa pisati, kar si lahko razlagamo tudi s to sliko.

Viri:

  • Ana Klammer iz Cerknice
  • Zvone in Joži Mele iz Cerknice

Kraj: Cerknica
Datum: 1954
Avtor: Anton (Toni) Mele
Zbirka: Ana Klammer
Skenirano: 14. 3. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: