Skip to content

1967 Sana – Pilot inštruktor

16. 03. 2016
tags:
by

160314812Slika je bila narejena spomladi, leta 1967 v Jemnu, natančneje na mednarodnem letališču Sana. Jemen ali Al Yaman je islamska republika, ki leži na jugozahodu arabskega polotoka, pravijo ji tudi “Zelena streha Arabije”. Neznani fotograf je pred letalom Douglas DC-3 Dakota slikal skupino nasmejanih ljudi in trojico jugoslovanskih pilotov letalskega prevoznika JAT, oblečenih v uniforme.

Leta 1967 je jugoslovanski letalski prevoznik JAT napotil svoje pilote v Jemen. Njihova naloga je bila usposabljanje in inštruiranje pilotov jemenskega letalskega prevoznika “YEMEN AIRLINES” in je trajala šest mesecev. Med jugoslovanskimi piloti inštruktorji je bil tudi danes žal že pokojni Viktor Klammer iz Cerknice.Cerkničani so ga najbolj poznali kot pilota potniškega letala, poleg tega pa je izhajal iz dobro znane družine Klammer, iz Dolenje vasi, o kateri smo že pisali. Letalsko kariero je začel v Mostarju, kjer se je izučil za vojaškega pilota, kasneje pa nadaljeval pot v civilnem letalstvu. Kljub temu, da je v času ko je letel za JAT, z družino prebival v Beogradu, je vsako leto domov prihajal na dopust. Da se bo nekoč za stalno vrnil v domače kraje je nakazoval s tem, da je na Peščenku zidal hišo. Prav ta hiša je bila takrat atrakcija, saj je bila malce drugačna od drugih hiš. Najbolj se je razlikovala po strehi, ki je bila res klasična dvokapnica, vendar je imela za razliko od drugih podobnih streh poševno tudi sleme in je zaradi te oblike posebna še danes.

160314812-001Sprednji od trojice pilotov v uniformah je Viktor Klammer, ostalih pilotov nismo prepoznali.
160314811Še ena slika, to pot so se slikali pred službenim vozilom Jemenskega letalskega prevoznika, s katerim so jih prevažali od hotela do letališča.
160314811-001 Desni je Viktor Klammer, drugega nismo prepoznali. Zanimive so uniforme, ki so bolj vojaške kot civilne.

Viri:

Kraj: Sana, Jemen
Datum: 1967
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Klammer
Skenirano: 14. 3. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: