Skip to content

1965 Dolenja vas – Mladost na hlodih

21. 03. 2016
tags:
by

160314813 Slika je bila narejena leta 1965 v Dolenji vasi, nasproti Klammerjeve trgovine. Neznani fotograf je pri igri na hlodih, ob potoku, v objektiv ujel tri otroke. Po položaju senc sodim, da je bilo dopoldan. Vsi trije so oblečeni v debele štrikane puloverje, saj gre za enega od hladnejših letnih časov. Po nasmeških sodeč je bilo vseeno luštno in zabavno.

Na tem mestu danes stoji tabla za Martinščevo gostilno. Potok skozi Dolenjo vas takrat še ni bil urejen s škarpo, kot je to danes. Kamnito škarpa je bila samo okoli mosta, nasproti Enžlinove hiše, kar pa tu ni videti, ker je fotograf s hrbtom obrnjen proti mostu. Kraj nastanka fotografije praviloma ni bil namenjen za hrambo hlodov, ampak je bilo tu napajališče za živino, saj se je teren tu blago spuščal s ceste do vode. Pozimi, ko je bila klančina zasnežena, so se otroci tu lahko celo sankali. Cesta, ki jo vidimo na desni strani, je glavna cesta skozi vas. Takrat je bila le ta ozka in makadamska. Med potokom in cesto so bile celo gredice, na račun kasnejše razširitve pa so se gredice morale umakniti. V ozadju se lepo vidi stolp gasilskega doma. Hiše, kot jih vidimo, so prvotne oblike, sčasoma pa so jih domačini obnovili in spremenili do današnjih oblik.
160314813-001Najmanjša je Vesna Klammer, ki danes živi v Beogradu. Na sredini je Viktor Klammer – Viki. Če ne po drugemu, bi ga prepoznal po nasmešku. Največja je Irena, danes se piše Krajc.

Igra na hlodih je bila zmeraj zanimiva, pa ne vem zakaj. Bilo je lahko nevarno, ker se je hlod lahko obrnil in ti stisnil nogo ali pa se je na obleko prijela smola, če je bil hlod smrekov, potem pa je doma trpela zadnja plat.

 

Viri:

  • Ana Klammer
  • Joži in Zvone Mele

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1965
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Klammer
Skenirano: 14. 3. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 21. 03. 2016 08:40

    Res so hlodi imeli neko skrivno privlačnost za igro in posedanje. Kar naprej so nas starejši svarili pred njimi, pa nas nič ni ustavilo. Celo take zgodbe ne kot sta jih pripovedovala nekdanja sošolca moj in Petrov oče s Klanc o dečku, na katerega se je povalil hlod in mu zagozdil nogo med debla. Potem so ga drugi otroci vlekli ven in mu nogo še bolj poškodovali, tako da je revež vse življenje šepal… “čuotou”, kot se je reklo po domače…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: