Skip to content

1943 Stari trg – Spomin na pesnika Kajuha

27. 05. 2016

6883-bNe vemo, kdo še vse so bili poslušalci na mitingu pred farno cerkvijo v Starem trgu novembra 1943, ko je med drugimi kulturniki 14. divizije s svojimi ognjevitimi recitacijami izstopal Karel Destovnik Kajuh. Prizor je fotografiral Jože Petek.

Mogoče bodo bralci Starih slik prepoznali še koga in nam sporočili. Vemo pa, da je ženska v ruti na levi spodaj recitatorka in pevka Vera Hreščak, ki se je skupini pridružila na Mašunu, potem ko je po razpadu Italije prišla tja z drugimi osvobojenimi rabskimi taboriščniki.

Tone Plos, Tišlarjev z Vrhnike, ki je bil takrat star osem let in pol, se spominja naslednjega dogodka:

Njegovi mami, ki je bila šivilja, je aktivistka Pirča Julka rekla nekega dne: »Tu sta dve ženski, ki bi radi, da jima narediš bluze iz padalske svile!« Blago sta imeli s sabo in mama se je kar takoj lotila dela. Že čez kak dan sta partizanki prišli bluzi iskat, vendar je bilo še za približno pol ure dela. Z njima je bil tudi moški, ki je sédel na zaboj za drva in skupaj so čakali, da bo delo dokončano. Mimogrede je šivilja opazila, da ima moški ob strani razparane hlače, pa je rekla naj jih sleče, da mu jih bo zašila. Menil je, da to ni nič hudega in da bo že enkrat sam zašil. »Sleci se, no, saj bom jaz takoj!« je spodbujala šivilja in tako ji je nazadnje res dal hlače, ki jih je obrnila in prav hitro zašila na stroj.

Ko so trije partizani odšli, je Julka, ki je med vojno s svojimi stanovala pri Tišlarjevih in je bila priča dogodku, rekla mami: »Pa veš, kdo je bil ta človek?« »Ja – kdo pa?« »Kajuh!!«

To pa ni bilo kar tako, saj so za Kajuha in njegove pesmi, ki so jih navduševale, vedeli že vsi in so komaj čakali, da bi ga slišali recitirati.

Zgodba s šivanjem bluz in krpanjem Kahujovih hlač je glede na spomine, zapise in dokumente najbrž nastala med 23. septembrom in začetkom oktobra 1943, ko se je kulturniška skupina 14. divizije prvič zadrževala v Loški dolini in okolici, druga možnost pa je po nemški ofenzivi med 3. novembrom in odhodom 14. divizije v Belo Krajino, ko so kulturniki spet prirejali mitinge na tem področju.

6883-b-001Ljudje so tistega dne odhajali od maše in nato pred cerkvijo prisostvovali partizanskemu mitingu. Možje so v klobukih, fantiči v kapah in oblečeni že bolj zimsko. Zanimiva je noša rut na glavah dveh žensk, ki sta ju proti kmečki navadi zavezali od zadaj naprej in si naredili nekak turban.
6883-b-002Borci so se pomešali med občinstvo.

Viri:

  • Tone Plos, Vrhnika, marec 2016, ustno

Kraj: Stari trg (fotografija), Vrhnika pri Ložu (zgodba)
Datum: 23. september 1943 ali november 1943
Avtor: Jože Petek
Zbirka: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Skenirano: neznano (MNZS)
Oblika: skenirana datoteka

One Comment leave one →
  1. 9. 04. 2022 18:08

    Na fotografiji, moški s klobukom, čisto levo, pred možakarjem z belimi košatimi brki je verjetno moj stari oče, Ivan Bravec – Žan. Seveda ni nikogar več, ki bi to lahko potrdil.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: