Skip to content

1965 Cerknica – Cvetka na smučanju

28. 05. 2016

160508111 To fotografijo je Štefan Bogovčič posnel nekega zimskega dne leta 1965. Postavil se je na Cesto 4. maja pred Bokalovo hišo in sprožil fotoaparat. V prvem planu je Štefanova hči Cvetka. Tako je Štefan tudi poimenoval fotografijo.

Na Mali gasi smo se sankali tudi še potem, ko je padel mrak, saj je bila luč na električni štangi pri Šemičovem skednju, za ovinkom pri Šemiču pa se je že svetlikalo od luči na Cesti 4. maja.

Po sankanju smo seveda vsi premočeni prišli domov, saj ni bilo dovolj vodoodporne obutve in oblačil.

160508111-001 Otroci smo pozimi komaj čakali, da je sneg pobelil Cerknico. Takrat po cestah ni bilo prometa in smo se lahko sankali kjerkoli. Sankali in smučali smo se po Mali gasi, predvsem po klancu proti Cesti 4. maja, saj na klancu proti mlinu ni bilo dovolj strmo. Sankali smo se po Veliki gasi, vendar tudi po njej ni bilo pravega drsenja. Bolje je bilo po klancu pod kaplanijo, kjer so Zgoncove sani, s Sanditom na njih, drsele čez glavno cesto proti Dolenji vasi. Pod farovžem je bilo tudi v redu. Po Kostelinovem klancu je Tumcove sani, na katerih je bil Mile, neslo do Žajfence, no včasih le do Štajerjevega korita. Pa v Tavžlovi dolini, sankali in smučali smo se v Vidmu od farovških štal navzdol. Malo dlje je bila Klopčarica.

Kaj pa imajo otroci danes? Po cestah splužijo in posolijo, Videm je pozidan, Tavžlova dolina pa zasuta. Kaj še ostane otrokom. Ne preostane jim drugega kot nagajanje. No, nagajali smo tudi mi takrat, kljub temu, da smo se imeli kje sankati.

160508111z “Cvetka na smučanju v Cerknici 1965”, je Štefan Bogovčič poimenoval to fotografijo.

Kraj: Cerknica
Datum: 1965
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 8. 5. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: