Skip to content

1962 Cerknica – Glasbena šola

27. 09. 2010

Na fotografiji so slikani učenci harmonike in klavirja Glasbene šole Frana Gerbiča v Cerknici. Sedež šole je bil sicer na Rakeku. Slikani so ob koncu šolskega leta 1961/62. V Cerknici je potekal pouk glasbene šole v prvem nadstropju Sokolskega doma, nekaj časa pa tudi v Meletovem salonu.

V sprednji vrsti si od leve proti desni sledijo:

Teja Ribič, Romana Janežič, neprepoznan Darko Mikše1, Bojan Petrič, Tatjana Šajn, Kati Skuk, Magda Mele, Joži Jenček, Maja Milavec, Mira Kranjc, Drago Kozlovič, Marjanca Lampe, Danica Caserman, Mili Gogala, učiteljica Renata Rebolj, Meta Šega, Matija Šajn, Nada Skuk in Branka Zagorjan.

Zadaj  si sledijo od leve proti desni:

Jernej Lovko, Zvonko Mele, Miha Verbec, Janez Žnidaršič, Jože Drenik in Bojan Štefančič1.

Učenci so se za slikanje postavili desno ob makadamski poti, ki je nakdaj vodila od Sokolskega doma proti Gradišču. Te poti ni več, saj je na njenem začetku stara Mercatorjeva blagovnica in ekspozitura Ljubljanske banke. Učenci so se postavili tako, da so s hrbtom obrnjeni proti hiši v kateri sta domovala Marija Kranjc in njen sin Zoro, gledajo pa proti Dolenji vasi.
Pouk je bil trikrat tedensko in sicer so bile vaje z inštrumentom dvakrat, enkrat pa je bila teorija.
Na sliki ni harmonikarja s frajtonerico. Vsi so se učili klavirsko harminiko. Izgleda, da so bile takrat klavirke v modi.

Danes so frajtonerice zelo razširjene, morda celo bolj od klavirskih.

Takrat so morali učenci  glasbene šole nositi težke inštrumente s seboj, saj starši niso imeli časaniti avtomobilov, da bi opravljali še  to delo. Danes učence in inštrumente pripeljejo starši do praga vrat glasbene šole.

1 Popravek 28. 01. 2014

Kraj: Cerknica
Datum: pomlad 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 15. 9. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. bojans permalink
  27. 09. 2010 23:39

  Glasbena šola je bila zelo popularna, iz vsake hiše je hodil kakšen k harmoniki ali h klavirju. Na koncu leta je bila t. im. “produkcija”, predstavitev tega, kar smo se naučili med letom in domnevam, da smo se fotografirali pred enim od teh nastopov.

  Večina harmonikašev ima instrumente domače tovarne Melodija iz Mengša. Vsaj pet nas ima tip Pionir, to je bila 48-basna harmonika odlične izdelave, moja “špila” še danes. Posebne harmonike imata Janez in Jože. Prva je znane italijanske znamke Crucianelli, Janez je kasneje tudi postal eden najbolj znanih cerkniških harmonikašev. Jože ima “schneiderico”, imela je zelo specifičen zvok. Njegov sorodnik je bil sloviti ameriški Slovenec Frenk Jankovič, imenovan tudi kralj ameriške polke.

  In kdo sta oba neprepoznana fanta? Za Bojanom Petričem bi lahko bil Darko Mikše (ugibam), drugi pa …, no to sem jaz.

 2. Iva permalink
  28. 09. 2010 19:13

  Bojan, le kako te niso prepoznali? Saj si tak kot danes! 🙂

Dodajte komentar

%d