Preskoči na vsebino

1960 Velike Bloke – Severna stran Bloškega mostu

3. 12. 2016
tags:

130305502

Kamniti Bloški most čez potok Bloščica ima pet čudovitih obokov. Fotografi ga večinoma ovekovečijo s pogledom z južne strani proti toku navzgor. Jože Žnidaršič iz Cerknice pa ga je za razglednico posnel z dvorišča med Lipetovo gostilno in Malensko hišo, s tem prikazal severno stran mostu in lepo ujel igro svetlobe in senc. Slika je posneta v sončnem spomladanskem nedeljskem popoldnevu, ko je fotograf običajno prihajal v vas, da je slikal vojake, ki so imeli izlazak u grad.

 Leta 1858 zgrajeni most preči Bloščico, ko ta iz dolomitnega področja severnega dela Blok usmeri svoj tok proti južnemu – apnenčastemu delu planote. V tem južnem delu se nahajajo vsi požiralniki, ki vodo iz planote odvedejo skozi Žerovnico v Cerkniško jezero, ob visokih vodah pa tudi skozi Križno jamo. Pretok pod Bloškim mostom zelo niha. Sam sem si zabeležil nekaj izjemnih stanj, posebej odkar smo se leta 1982 vselili v novo hišo v neposredni bližini mostu. V zadnjem obdobju je zaradi hudih suš poleti 2001, 2003, 2011 in 2012 potok že pred mostom popolnoma presahnil. Po drugi strani pa ob zadnji poplavi ponoči 7. 11. 2014  tudi velike kolone mostu niso mogle požreti vse vode in je tako tekla tudi čez cesto ob mostu, zalila staro Malensko hišo, našo drvarnico in del stare hiše in le kakšen cm je manjkal pa bi jo imeli v novi hiši. Sam sem ocenil pretok ob tisti hudi uri na okoli 300 kubikov na sekundo.

Ob mostu se na sliki lepo vidi kolovoz, ki vodi čez potok. Furmani so šli po njem, da so istočasno med potjo napojili živino. V ozadju se za Tončetovo hišo na levi vidi takrat še goli Bloški hrib imenovan tudi Bradatka. Mnogokrat smo jo otroci ubrali na poti iz šole čez hrib in se za konec, zlasti v jeseni, po torbah in suhi travi pridrsali v dolino.

Lipa na levi strani mostu zastira takrat že z opeko pokrito Tonovo hišo. Ob njej je na desni strani viden novozgrajeni skedenj. Ob kamniti ograji desne strani mostu je pogled uprt v naš hlev in za njim dom JLA z značilno streho, dva stanovanjska bloka in na skrajni desni novo zgrajeno kegljišče. Med domom JLA in kegljiščem je bilo postavljeno igrišče za odbojko in skupina vojakov, ki najbrž čakajo nedeljsko kino predstavo, se zabava z igro.

Po rušenju doma in kegljišča v letu 2002 danes edino breze spominjajo na nekdanjo okolico doma pa tudi te so bile ob žledu leta 2014 močno polomljene.

Kamnita ograja mostu je bila v tistih letih na notranji strani belo pobarvana, kar naj bi voznikom in pešcem pomagalo pri nočni poti čez most. Javne razsvetljave še ni bilo. Kljub beli barvi jih je pri nočnem prečenju kar nekaj telebnilo v potok, posebej pri poznem povratku iz Lipetove gostilne v vas. Zadnjega takega primera, nočnega padca kolesarja, se spomnim iz leta 2004, ki se na srečo ni končal s hujšimi posledicami. Včasih je veliko gostov iz previdnosti rajši prebredlo potok po kolovozu, saj je bilo hlače in obutev lažje posušiti, kot zdraviti morebitne buške in zlomljene ude.

130305502z Jože Žnidaršič je posnetek izdelal za Foto Slovenija, ki je izdal razglednico. Ob velikem številu vojakov in drugih pripadnikov JLA so šle dobro v promet.

Morebiti bo ob 100. obletnici smrti cesarja Franca Jožefa I., ki se je spominjamo v teh dneh, vzklila tudi ideja o poimenovanju tega mostu po njem. Ime takratnega Njegovega cesarsko-kraljevega apostolskega veličanstva je bilo vklesano v spominsko ploščo mostu ob gradnji l. 1858 in je tam še danes. Z Napoleonom most nima nobene zveze, razen da se je nekomu zdelo ime bolj všečno. Drugače pa je za domačine to kar Bloški most.

Slovarček:

  • izlazak u grad: dovoljen izhod v mesto – vas.

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1960
Avtor: Jože Žnidaršič st., Cerknica
Zbirka: ?
Skenirano: 5. 3. 2013
Oblika: razglednica

Dodajte komentar