Skip to content

1947 Bad Salzuflen – Poziv na prijem

18. 12. 2016

160726490Zaradi pomanjkanja strokovnih kadrov v svojih vrstah je KPJ takoj po vojni za diplomatske predstavnike izbirala tudi ljudi, ki niso bili njeni člani in se niti niso borili v partizanskih vrstah. Sčasoma je KPJ uspelo, da je povečevala število svojih ljudi, ki so imeli tudi partizansko preteklost, v diplomatskih predstavništvih po skoraj vsem svetu. Med njimi je bilo tudi vojaško predstavništvo v Zahodni Nemčiji, ki mu je načeloval podpolkovnik Alojz Grčar. In ker je bilo treba gnilemu kapitalizmu pokazati, da tudi mi imamo, čeprav doma narod strada, in obvladamo protokol, so oficirji Jugoslovanske delegacije povabili ostale diplomate na slavnostni sprejem ob dnevu republike.

Alojz Grčar – Mitja je bil že na začetku vojne v prvih partizanskih vrstah. Bil je komandant Belokranjskega bataljona, komandir delovne II. grupe odredov, komandant Zahodno-dolenjskega odreda in bataljona v Cankarjevi in Gubčevi brigadi ter nosilec odgovornih dolžnosti v Glavnem štabu NOV in POS. Po vojni je veliko dela opravil v IV. in V. Armadi. V težkih časih razvoja jugoslovanske diplomacije je zastopal Jugoslavijo v britanski okupacijski coni v Nemčiji in v coni A ter bil vojaški ataše v Združenih državah.Skoraj šestdeset let je bil dan republike – 29. november – eden največjih praznikov v Jugoslaviji. Praznovali smo obletnico drugega zasedanja AVNOJ, ko je bila v Jajcu sprejeta odločitev o federativni ureditvi države.

V začetku smo praznik obeleževali z vojaško parado, potem pa je to postalo predrago. Prihranjen denar smo porabili za tako imenovano združevanje praznikov. To se je zgodilo takrat, kadar je bil Dan republike npr. v torek in so za nedelovni dan razglasili še ponedeljek, sreda je bila pa prosta zato, ker je bil praznik dvo-dnevni. V četrtek in petek pa si vzel dopust in pri tolikih prostih dnevih ter zgodnejših in hladnejših zimah so padali prvi prasci. Tako kot Martin naredi iz mošta vino, so bile 29. novembra tradicionalno prve koline.

Leta 2004 na izletu po Bosni smo si najprej ogledali Bihać. Za pozabljive in za ta mlade, v Bihaću je bilo prvo zasedanje AVNOJ-a. Iz Bihaća pa smo pot nadaljevali proti Jajcu. Tam smo si ogledali vsem znane slapove in se opravili v hrib na trdnjavo. Ob poti je bilo vse polno podrtih hiš in vse jemlje konec, vključno s trdnjavo in motelom ob slapovih. Tu smo videli, da trditev, da se je vse začelo v Jajcu in šlo potem počasi v k…, res drži. Poleg trdnjave je tudi podzemna cerkev, kjer je leta 1943 nekaj časa živel in delal Tito.

160726490z1Vabilo je bilo v srbskem jeziku …
160726490z2… in tudi v angleškem.

Slovarček:

  • poziv na prijem: povabilo na sprejem
  • KPJ: Komunistična partija Jugoslavije
  • AVNOJ: Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije – Protifašistični svet narodne osvoboditve Jugoslavije
  • NOV: Narodno osvobodilna vojska
  • POS: Partizanski odredi Slovenije
  • R. S. V. P.: francoska fraza »répondez, s’il vous plait« – odgovorite, prosim

Viri:


Kraj: Bad Salzuflen
Datum: 29. november 1947
Avtor: Jugoslovanska vojna delegacija
Zbirka: Lenka Gabrenja
Skenirano: 26. 7. 2016
Oblika: tiskovina – vabilo

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: