Skip to content

1954 Cerknica – Maškare za šolo

28. 02. 2017

170206445Ta posrečena in lepa slika je nastala v pustnem času, v marcu leta 1954. Otroške maškarce so se skupinsko slikale za takratno osnovno šolo na Veliki gasi v Cerknici. Zdaj je v tej stavbi glasbena šola. Našteli smo jih 22. Škoda, ker slika ni barvna, to bi bilo pisano.

Po vsej verjetnosti je bil pustni torek. Na ta dan je pust doživel svoj vrhunec. Za te otroke zagotovo, ker je bilo organizirano otroško pustovanje. Otroci so našemljeni zbrali v šoli, se skupaj poveselili in potem v povorki, v koloni po dva, naredili krog po Cerknici in odšli domov. Proti večeru pa še malo po hišah, kjer se je dobil kakšen piškot, morda pomaranča in z malo sreče morda tudi kakšen dinar. Kostumi so bili ukrojeni in sešiti ročno. Za ta namen se je vedno našel kakšen kos blaga. Z malo sreče je bil doma še šivalni stroj, ali pa se je za šivanje izkoristilo žlahto ali sosede. Tako približno je zagledala otroška maškarada takrat in še mnogo let za tem.

Pust je ljudi združeval vedno, morda tudi zato, ker se našemljeni niso poznali. O tem priča tudi moja zgodba iz pustnega časa, ko smo mulci iz našega bloka našemljeni hodili po Peščenku, od bajte do bajte in preganjali zimo v zameno za kakšno malenkost. Ko smo se vračali domov, smo pred gostilno na Peščenku srečali soseda iz našega bloka. Malce “razžaloščen” zaradi pokojnega pusta jo je tudi on mahal v isto smer kot mi. Ko nas je srečal, nas je seveda pohvalil, da smo lepe maškare in da je tako prav, istočasno pa potožil, da mulci iz njihovega bloka samo doma sedijo in se ne zmenijo za maškare. Vsakemu od nas je dal po 5 dinarjev, potem smo pa skupaj brez besed vstopili v blok in odšli vsak v svoje stanovanje.

Prepričan sem, da so maškarce s slike spremljale večinoma mame, saj so bili očetje polno zaposleni s pokojnim pustom, ki je tudi takrat, kot vedno, umrl ravno na pustni torek. Priprave za pokop na pepelnično sredo pa so se vedno zavlekle dolgo v noč, ali pa do jutra.

170206445-001Princi, princeske, vile, sultani, čarodeji … sami lepi, pisani in izredno lepo narejeni kostumi. Vse maškarce pa so si v eni stvari enake, vsi so izredno resni. Po moje jim je bilo tako naročeno ali pa so komaj čakali, da gredo v povorko in potem naprej po pustnih opravkih, pa jim je bilo fotografiranje odveč.

170206445-002Prepoznave otrok se nisem niti lotil, ker so našemljeni. Prepoznal sem samo enega, kuharček čisto spodaj na levi strani izreza je Zvone Mele, pa še njega je izdal zapis na zadnji strani slike.
170206445zZapis na zadnji strani slike je razkrinkal kuharja. Če pa bo kdo od bralcev prepoznal koga ali sebe, pa naj to kar napiše v komentar.

Slovarček:

  • dinar: denarna enota Jugoslavije
  • žlahta: sorodstvo

Viri:

  • Joži in Zvone Mele

Kraj: Cerknica
Datum: marec 1954
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 6. 2. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: