Preskoči na vsebino

1932 Planina – V čolnu

21. 04. 2017

Vesela druščina mladih ljudi se je dala fotografirati med šolskimi počitnicami. O sliki je na voljo le skromen podatek iz albuma z dodatkom v oklepaju: Planina, počitnice 1932 (tudi obisk v Cerknici pri stricu dekanu). Pod fotografijo pa piše: “V Gallatievem čolnu”. Spraševal sem se, kje v Planini bi bila lahko posneta. Kdo so bili dekleta in fantje, ki so pozirali v čolnu?

Ugotavljal sem, za katero poslopje v Planini bi lahko šlo. S pomočjo še ene fotografije v albumu, na kateri je tudi kamnit zid, sem sklepal, da gre za sedanji kulturni dom. Kasneje mi je to še potrdil Beno Petkovšek iz Planine. V 19. stoletju je bil Gallatia lastnik treh med seboj povezanih objektov. Današnji Kulturni dom Miroslava Vilharja je bil nekdaj Gallatievo gospodarsko poslopje. Iz rodoslovnih virov sem izvedel, da je bil Andrej Gallatia gostilničar in posestnik v Planini, z ženo Marijo Heleno Apej sta imela sina in hčer [1]. Ni mi znano, do kdaj so imeli v lasti omenjene objekte.

Dekleta in fantje, fotografirani v čolnu, prijateljice in prijatelji, so očitno preživljali prijetne počitnice. Zanimiv je drevak, položen na suhem, v katerem so se fotografirali. Takih čolnov danes v Planini ni več videti. Tudi leta 1932 je očitno voda na Planinskem polju zelo narasla, kajti takrat je utonil nek fant iz Jakovice pri prevažanju s čolnom. Promet med poplavo je bil omejen na prevoze s čolnom. Poplave na polju so v preteklosti pomenile pomembno prometno oviro [2]. Dobro se spominjam, da mi je nekoč pripovedoval ded Ivan, da se je lahko do Planine pripeljal le s čolnom. Drevak danes izdelujejo in uporabljajo le še na Cerkniškem jezeru [3]. Lepo bi bilo, če bi se vrnil tudi na Planinsko polje in bi tako tudi tu ohranjali kulturno dediščino.

Na sliki sem prepoznal le enega mladeniča, ki je kasneje postal moj oče (sedi, četrti z leve). Kdo bi bili drugi ne vem, saj v albumu ali na hrbtni strani snemljivih fotografij niso zapisana njihova imena, le podatek, da je bilo avgusta leta 1932. Lepo so oblečeni. Tri dekleta in pet fantov. Fantje so v belih srajcah, vsi so praznično oblečeni. Slika je morda nastala v nedeljo ali ob prazniku. Najzrelejše deluje mladi mož z očali in povsem v belem (prvi z desne). Kaže, da so bili vsi dobre volje. Sklepam, da so šli skozi vas, zagledali čoln pred hišo ter se v njem fotografirali.
Pod to sliko v albumu je Marjan (prvi z leve) zapisal: “Pred Gallatiem”. Zato sem pomislil, da mora biti posneta v neposredni bližini poslopja, pred katerim je ležal čoln. Mladi hodijo po makadamski cesti, ki je takrat peljala skozi Planino in je nekdaj povezovala Dunaj s Trstom, po prvi svetovni vojni pa jo je presekala meja v Kačji vasi. Tak kamnit zid pa je še danes nasproti Kulturnega doma Miroslava Vilharja.

Viri:

Kraj: Planina
Datum: avgust 1932
Avtor: neznan
Zbirka: Janez Lavrenčič
Skenirano: 18. 11. 2015
Oblika: 2 fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar