Preskoči na vsebino

1958 Cerknica – Mrliški voz

22. 04. 2017

170206444

Slika je nastala 25. 9. 1958 na cerkniški glavni ulici, Cesti 4. maja. Na ta dan so pokopali Pepka Turšiča, ki je živel v hiši nasproti avtobusne postaje. V tej hiši je danes trgovina Castel. Pokojnika so na zadnjo pot peljali s cerkniškim mrliškim vozom. Pogrebni sprevod se je premikal od hiše pokojnega, mimo Meletove hiše, po glavni ulici čez most, tam pa so zavili proti pokopališču. Ko so prišli do vhoda na pokopališče se je voz zaustavil na cesti, krsto pa so na nosilih odnesli do groba.

Kot vidimo, je bil mrliški voz zelo lepo izdelan. S svojo obliko in spoštljivo podobo je služil za prevoz pokojnika na zadnji poti od domače hiše do pokopališča. Kadar ga niso uporabljali, je bil spravljen v stavbi poleg totenkambre na cerkniškem pokopališču.

Voznik mrliškega voza na sliki je bil Jože Kranjc, vprežena pa je imel svoja konja. V tistem času je v ta voz vpregel svoj par konj tudi Jože Mivec – Zajčkov, kar nam da vedeti, da ni bilo stalnega voznika ali vprege konj. Najbrž je bil še kdo, vendar mi tega ni uspelo izvedeti. V poštev so prišli le konjarji, ki so imeli ustrezen par konj, še najbolj pomembno je bilo, da so bili konji umirjeni in navajeni večjega števila ljudi. Takih konjskih vpreg pa takrat ni bilo prav veliko. Pred uvedbo mrtvaškega voza so pogrebci, praviloma to niso bili sorodniki pokojnega, krste nosili do pokopališča. Verjetno so jih tudi potem, ko je že obstajala možnost uporabe mrliškega voza, le da si ga niso mogli vsi privoščiti, ker je bilo to verjetno kar drago. Poleg tega je bila bližina oziroma oddaljenost pokopališča največkrat odločilna, ali so umrle nosili ali peljali. Nošenje krste je znalo biti tudi naporno, sploh, če je bila pot do pokopališča dolga ali pa slabo vreme. Vse skupaj je bilo še težje, če so bili pogrebci, ki so nosili krsto, različno visoki in narobe razporejeni Takrat je bilo najtežje najvišjemu, saj je nosil dosti več bremena kot drugi.

Sčasoma se je uvedel namenski voziček za prevoz krste, ki so ga vodili štirje moški. Pri vozičku pa je bila lahko težava sneg ali luknjasta pot. Ko je šel pogrebni sprevod skozi Cerknico, so bili ljudje vedno uvidevni in so avte ustavili in ugasnili, ali pa so se umaknili v stransko ulico.

170206444-001Skrajno levo, za konjem, je Jože Kos, voznik mrliškega voza pa je Jože Kranjc. Ob pogrebnem vozu je prvi Polde Kos, za njim je Lojze Obreza – Cibkov, zadnji pa je Alojz Marolt – Krištan.

Na levi strani je Bartolova hiša, kjer je bilo sedlarska delavnica, kar se vidi tudi iz table nad vrati delavnice. Na tem mestu je danes pošta, zadaj pa se vidi občina.

170206444zZapis na hrbtni strani fotografije nam pove, da je bil 1958 pogreb Pepka Turšiča.

Slovarček:

  • totenkamra: mrtvašnica

Viri:

  • Joži in Zvone Mele

Kraj: Cerknica
Datum: 25. 9. 1958
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 6. 2. 2017
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. dusangogala permalink
    22. 04. 2017 08:01

    Polde Kos je prvi na desni strani voza, prvi na levi strani voza pa je Poldetov brat Jože.

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    22. 04. 2017 08:26

    Kam je šel ta mrliški voz ali je mogoče še kje ohranjen ??

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1934 Rakek – Pogreb Tonce Hmelak | Stare slike

Dodajte komentar