Skip to content

1922 Novi Sad – Letalska nesreča

28. 04. 2017

170206449 Sliko letala smo dobili pri Meletovih iz Cerknice. O letalski nesreči sicer ne vemo dosti. Zagotovo pa jo je domov prinesel Toni Mele, oče Zvoneta Meleta, ki je leta 1922 služil vojsko kot letalski mehanik v Novem Sadu in je bil zagotovo na kraju nesreče. Letnica nastanka je približna, saj je vojsko služil dve leti.

Glede na to, da je s sliko povezan Toni Mele, je ta najbrž nastala na vojaškem letališču Isailovo, oddaljeno približno 5 km od Novega Sada, ki je bilo kasneje preimenovano v Jugovićevo. Omenjeno letališče je zgradila in uporabljala že Avstro-Ogrska vojska, po kapitulaciji pa je bil v uporabi Ratnega zrakoplovstva kraljevine SHS. Da gre za njihovo letalo, pričajo tudi oznake na krilih letala. Letalo je po trku, prelomljeno na pol in popolnoma uničeno obviselo na drevesu. Ko sem videl sliko, se mi je najprej porodilo vprašanje, kako za vraga je pilot našel edino drevo na tej čistini.

Letala zračnih sil kraljevine SHS, kar je bilo omenjeno že v v prispevku 1922 Novi Sad – Poškodovano letalo, so bila zapuščina kapitulirane Avstro-Ogrske vojske ter srbskih letalskih eskadrilj. Bila so bolj ali manj poškodovana in v slabem stanju, zato je možno, da je bil to vzrok za nesrečo, ali pa je šlo za pilota začetnika.

170206449-001 Registrska številka letala je 0698. Zaradi poškodb je težko določiti tip letala, še najbolj pa se nagibam temu, da je to šolsko letalo Hansa-Brandenburg B. I., vojni plen, ki so ga v tistem času uporabljale letalske sile vojske SHS.

Na drevesu za letalom je videti eno osebo, ki se je po lestvi povzpela do razbitine. Pilot ni, saj glede na to kako je poškodovano letalo (krmilo je zunaj), je v nesreči gotovo ni dobro odnesel. Oseba s slike je verjetno eden od letalskih mehanikov.

Slovarček:

 • Ratno zrakoplovstvo kraljevine SHS: Vojno letalstvo vojske kraljevine Srbov Hrvatov in Slovencev

Viri:

 • Joži in Zvone Mele

Kraj: Novi Sad
Datum: 1922
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 6. 2. 2017
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. Anonimno permalink
  28. 04. 2017 14:47

  Podobno zgodbo vem tudi jaz, smo pred leti pristajali z jadralnimi padali na travniku v Podbeli pri Breginju, vsi o.k.,le eden je našel edino njivico s par fižolovkami ob robu
  velikega pristanka in obesil ter tudi preluknjal padalo, da do popravila ni bilo letljivo ,
  no poškodovan je pa bil prijateljev ponos, da je od jeze predčasno šel domov!!!!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: