Skip to content

1965 Velike Bloke – Bločanke s kitaro

17. 05. 2017

150109070Kar malo sem bil presenečen, ko sem v škatli s slikami pri Zinki Drobnič v bloški Mali gasi opazil to sliko. Ženske so se včasih slikale ob praznikih, kot botre ob birmi ali ob ohcetih in podobno. Tu pa jih je Lojze Modic- Joškotov vesele postavil skupaj v Zinkini šiviljski delavnici in jim za okras dodal še svojo kitaro.

Vse štiri so imele za sabo veliko grenkih življenjskih izkušenj. Zinka je bila mlada vdova, potem ko ji je mož France leta 1960 umrl na živinskem sejmu v Metliki. Še danes živi sama v svoji majhni hiši na koncu Male gase. Da jih je Lojze s svojo znano šegavostjo kljub vsemu razveselil, kaže tudi lutka Barbike v bikiniju, ki jo Zinka drži v naročju. Po vsej verjetnosti je imela njena mama Marija – Mica, ki stoji ob njej v novem predpasniku s šopkom v rokah, rojstni dan ali god. Z zgodbo o njenem rojstvu na ladji Lorraine sredi Atlantika, na poti domov iz Amerike, smo se na Starih slikah že srečali. Pakiževa Micka – Marija Intihar, slikana z ruto in kitaro v rokah, je bila teta. Po vojni, ki ji je vzela brata Franceta, sta ostali sami z materjo in kmetovali na majhni kmetiji.

Parcelo, kjer danes stoji naša hiša, je moj oče kupil prav od Pakiževe Micke leta 1962. Ko smo 1978 pričeli urejati dokumentacijo za gradnjo, smo ugotovili, da nista napisala vse kot bi bilo treba, iz zapisnika ob nakupu je izpadla ena parcelna številka, čeprav je bila plačana. Tako smo morali z dvema pričama, Klančarjevima teto Nežo in atom Francetom pred matičarko Ivo Štrukelj dokazati, da je to naša zemlja in ne od občine, kamor je za pridobitev Mickine preživnine prešla Pakiževa kmetija. Na koncu se je vse uredilo in hišo smo zgradili. Na desni strani slike stoji Lojzetova mama Johana, sestra Zinkine matere, ki se je, kot kaže, morala za slikanje hitro urediti in ji je v rokah ostal še glavnik.

Na prtičku Zinkine komode počiva pisana keramična mačka, kar je bilo v tistih časih okras v mnogih hišah, tako kot punčke iz Trsta v spalnicah.

Danes 92 letna Zinka z nostalgijo vzdihuje: “Oh, kljub temu da smo veliko pretrpele, je bilo včasih v Mali gasi zelo luštno. Na, danes pa nikjer nikogar, pa še na noge komaj stopim. ” Čas neusmiljeno teče …

Slovarček:

  • teta: samska ženska

Viri:

  • Zinka Drobnič, Velike Bloke

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1965
Avtor: Lojze Modic
Zbirka: Zinka Drobnič
Skenirano: 9. 1. 2015
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: