Skip to content

1958 Nova vas – Bloški sejmar

28. 02. 2015

150109055Bločani so bili že od nekdaj znani sejmarji. V starih časih so imeli dva velika sejma. Prvi – zimski, je bil tretji ponedeljek po novem letu, drugi – še večji, pa na Mihaelovo 29. septembra. Poleg vsega blaga, ki ga rabi kmečko gospodinjstvo in gospodarstvo, se je veliko trgovalo predvsem z govejo živino. Že Valvazor je pisal, da bloški sejem na Mihaelovo obišče več tisoč ljudi, tudi od zelo daleč in omenja Čiče, Liburnijce, Hrvate, Uskoke itd. Živinski sejmi so se na Blokah obdržali do sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Potem so stvar vzeli v roke organizirani trgovci in prekupčevalci. Danes je Mihaelov sejem ponovno oživljen, a žal brez živine. Da dobrega sejma ni brez Bločana pa še vedno drži.

 Bločani so bili znani živinorejci in prekupčevalci z živino. Posebej znameniti so bili bloški voli. Zelo malo teh živali je svoje življenje začelo na Blokah. Večinoma so svojo “bikovsko mladost” preživeli na Dolenjskem in v Beli krajini. Šele ko so na precej grob način postali junci in nato voli, so prišli na Bloke, kjer so se končno ob dobri krmi vdali delu na polju in v gozdu. Na Blokah so voli ostali žal le kakšno leto ali dve, včasih pa še manj in že se je njihova pot končala v italijanskih ali ljubljanskih mesnicah.

Pot na živinski sejem v Novo mesto, Črnomelj, Metliko ali v Vinico so Bločani skrbno načrtovali. Priprava denarja, obleke, čevljev, izbira kompanije, kdo bo mešetar, kdo od mladih bo šel poganjat …, vse je bilo treba predvideti. Zjutraj so se sejmarji z Blok peš odpravili v Velike Lašče. Tu so sedli na Kočevarja – vlak, ki jih je pripeljal do Grosupljega. Tu so prestopili in nato z Dolenjcem nadaljevali vožnjo do Novega mesta, Črnomlja ali Metlike. Če so šli do Vinice, je iz Metlike sledilo še pešačenje. Pozno popoldne ali zvečer so se namestili po gostilnah ali po senikih pri znanih tamkajšnjih mešetarjih. Drugo jutro se je začela kupčija: ogledovanje in ocenjevanje volov, ali že znajo voziti, kako bodo zmogli dolgo pot, ali so podkovani, glihanje, tehtanje, dokler niso končno udarili v roke in je sledila ara. Na sejmišču je bila pisarna, kjer so se potrdili posi in opravilo plačilo. V bližnji gostilni so plačali še mešetarje, pojedli golaž in spili kakšen glaž. Nekateri Bločani, posebej tisti, ki so bili bolj šibki v računanju, so raje kupovali po štalah, kjer se živina ni tehtala, ampak so se za ceno dogovorili na čez.

Pot iz Vinice čez Predgrad ali iz Metlike in Črnomlja čez Semič in Koprivnik in nato skozi obrobje Kočevskega roga je bila dolga in naporna za živino in sejmarje. Vstavljali so se le za kratek čas pri kakšni gostilni, napojili živino, na kratko pomalicali in hajd naprej. Skozi Kočevje, Ribnico in čez Boncar so bili običajno doma naslednje popoldne. Malo sem pogledal na karto in ugotovil, da so v dobrih dveh dneh prehodili več kot 100 km. Denarja za pot domov z vlakom je bilo škoda. V domačem hlevu so se hitro zbrali sosedje in sledilo je poizvedovanje o kupčiji, poti, požegnala in ocenjevala se je prignana živina.” Dobri zgledajo, mirni bodo, širokih kosti so, hitro se bodo naredili” itd. so bile običajne ocene. Če komu voli niso bili všeč, je to mišljenje večinoma zadržal zase. Nekaterim gospodarjem niso bili všeč kapini, drugim lisci, nekaterim pa hrvaški voli, saj je veljalo, da niso dobri za vprego in je veljal rek:”Če hočeš orati, se na sejmu ne brati s Hrvati!”

Sledilo je mirno volovsko obdobje na Blokah. Hlev, dobra krma in voda, štrglanje in kovanje in vprega so si sledili vsak dan. Voli so hitro pridobivali na teži in izgledu. Zredili so se za 200 ali celo več kg. Ob ugodni priložnosti so bili voli prodani v Novi vasi domačim kupcem, Bombaču z Rakeka, zadrugi z Malizjevim Lojzetom ali italijanskim kupcem. Tako se je končala volovsko bloško obdobje, gospodar pa na novo pot …

150109055-001Drobnič France – Froletov iz Velikih Blok je bil sicer zidar, a tudi znan sejmar. Po vojni, ko so mnoge domačije ostale brez gospodarjev, so mu ženske, ki so prevzele to vlogo, naročale nakup in prodajo živine. Na sliki ga vidimo sicer s kravo, ki jo je prignal na sejem v Novo vas. Lepa sivka, skoraj mora, zvedavo gleda fotografa. Roge ima precej obrabljene, kar kaže, da je življenje, razen napajanja, preživljala v hlevu in se drgnila ob kakšen zid. Poleg verige za pripenjanje k jaslim ji je France privezal okoli rogov še štrikek. Po končani kupčiji se je domov vrnila veriga, štrik pa je šel z živino – “kamor je šel bik, naj gre še štrik”. Prignal jo je kar s palico namesto gajžle. France je svojo življenjsko pot končal v Metliki leta 1960. Na sejmu ga je zadela kap. Že kupljen par volov so domov prignali sosedje, France pa se je k svoji Zinki vrnil v trugi. Star je bil komaj 42 let.

Slovarček:

 • kompanija: sejmarska skupina
 • glihanje: dogovarjanje za ceno
 • posi: živinski potni listi
 • glaž: kozarec
 • po štalah: po hlevih
 • hajd: ukaz naprej
 • kapin: vol z rogmi zavitimi navzdol
 • štrikek, štrik: kratka vrv
 • truga: krsta
 • na čez: po dogovoru
 • mora: temna
 • gajžla: bič

Viri

 • Zinka Drobnič
 • Jože Mazij

Kraj: Nova vas
Datum: 1958
Avtor: neznan
Zbirka: Zinka Drobnič
Skenirano: 9. 10. 2014
Oblika: fotografija

Screenshot-2017-10-29-15.16.42Prispevek je bil objavljen v reviji Bloški korak, številka januar 2017 na strani 12.

4 komentarji leave one →
 1. 28. 02. 2015 07:12

  Zelo nazorno in temeljito, pravi užitek; hvala.
  Kot smrkljica sem doživela nekaj sejemskega vzdušja v Starem trgu na Kukčevem vrtu, kjer je zdaj zdravstveni dom. Tam so bili živinski sejmi, vsaj nekaj let, podrobnosti ne vem. Mislim, da me je prineslo tudi na živinorejsko razstavo na tistem mestu leta 1959…

Trackbacks

 1. 1965 Velike Bloke – Bločanke s kitaro | Stare slike
 2. 1962 Nova vas – Učenci z vojakom | Stare slike
 3. 1965 Velike Bloke – Zinka z vojaki pred domom JLA | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: