Skip to content

1908 Grahovo – Po poroki

2. 06. 2017

120602377Posnetek je nastal novembra 1908 in takrat je zapadlo kar že nekaj snega, čeprav na okoliškem drevju listje še ni povsem odpadlo. Pred Šegovim dvoriščem so postavili dva okrašena mlaja. “Bog živi novoporočenca” je pisalo na tabli, ko sta se poročila Jože in Frančiška Šega. Dogodek je še toliko bolj slavnosten, saj so ga krasile še izobešene zastave – dve na mlajih in ena večja iz sredine. Šegova hiša je bila velika, okrašena z vogalniki, okenskimi portali in napisom
JOŽE ŠEGA.

120602377-001Navadno začnem naštevati imena od leve proti desni, vendar bom tokrat naredila izjemo in dala prednost stari Šegovi materi (roj. Hren), stari oče in Jože Šega ml. Skrajno levo v snegu stoji Francka Bezovska iz Bezuljaka, ki je služila pri hiši. Vrata, pri katerih stoji Jože ml. so štalna, naslednja pa so vodila v fotografsko temnico. Dandanes te stavbe ne stojijo več na tem mestu, je pa za spomin v tleh ostala vhodna kamnita plošča temnice.
120602377-002Mama Frančiška (roj. Mlakar iz Loža) v rokah drži plehnat škaf in svitek za na glavo. Morda se je ravno odpravljala po vodo v potok, ki teče prav blizu domačije. Kaže, da je morala “ta” mlada gospodinja kaj hitro po poroki poprijeti za hišna opravila. Kot je videti, so jo ob prihodu k hiši pričakala lepo okrašena vhodna vrata. Obdana so s smrekovimi vejicami, na katerih so navezani papirnati trakci, ki jim rečemo pankelci.
120602377-003Kdo je bilo to dekletce pri hiši, mi ni poznano. Za slikanje se ji je na obrazu narisal rahel sramežljiv nasmešek. Ali je pred fotografiranjem ravno pritekla iz kuhinje in na žleb odložila kuhinjsko krpo, kajti ne vem, zakaj drugače bi bila v taki zimi krpa izobešena zunaj?

Slovarček:

  • mlaj: okleščena mlada smreka z vejami v vrhu
  • plehnat:pločevinast
  • pankelci: trakci iz krep papirja

Viri:

  • Vinko Šega

Kraj: Grahovo
Datum: 1908
Avtor: Josip (Jože) Šega
Zbirka: Vinko Šega
Skenirano: 2. 6. 2012
Oblika: fotografija na kartonu

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: