Skip to content

1912 Cerknica – Ipavči

11. 08. 2017
tags:
by

Na sliki, v starinskem  kartonskem okvirju, je družina Ipavčih, kot se je po domače takrat reklo pri njih.

Anton Caserman se je leta 1905 priženil v Ipavčo hišo. Z bodočo ženo Marijo Ipavec je sklenil Ženitno in dedno pogodbo, s katero je lahko zagospodaril pri Ipavčih. Staro ime hiše pr Ipavčih, kot je bilo tedaj v navadi, je pa ostalo.

Anton in Marija Caserman sta imela 6 otrok, dve deklici sta na žalost umrli že v prvem letu starosti. Dve deklici in deček sta na sliki, najmlajša Urška pa še ni bila rojena. Živeli so na bregu ob Cerkniščici, na levi strani, takoj za glavnim mostom v Cerknici. Anton je veliko tesaril na tujem, predvsem v Avstriji in na Hrvaškem. Veliko je bil odstoten (zato ga tudi ni na sliki), saj je moral po ženitni pogodbi izplačati doto Marijinima sestrama, ki sta se poročili k Bočkovim. S tem ko je postal gospodar, je prevzel tudi odgovornost in dolgove od starega gospodarja.

Stari gospodar Anton Ipavec (1838-1922).

Po pripovedovanju moje stare mame naj bi dva brata, ki sta prišla iz Vipavske, naredila hišo tako, da je bila polovica od enega brata, druga polovica pa od drugega. Ta razdelitev je ostala do dandanes.

V knjigi Janeza Kebeta Cerkniško jezero in ljudje ob njem lahko najdemo:

Pavel Ipavec (Vipauz) je imel leta 1575 polovično kmetijo pod Šteberškim gospostvom.

In še:

Leta 1843 so znašale dajatve od polovične kmetije 49 kr., snopna desetina je bila vredna 3 gld. in 9 kr., dajatve v žitu pa so bile 1 2/5 mernika pšenice, prav toliko ovsa, 4/5 kokoši in 12 povesem prediva1

1) 4/5 kokoši? To je verjetno kokoš brez ene noge?

Cecilija Ipavec, rojena Obreza (1843-1921). V Kebetovi knjigi sicer piše, da se je prej pisala Brezec in se je rodila v Begunjah. Imela je 7 otrok, od tega so ji štirje umrli do tretjega leta. Leta 1866 ji je za kolero umrl 11-letni sin Andrej. Ostale so ji tri hčerke, Marija je ostala doma, dve pa sta se poročili k Bočkovimi (Drenik).

Obraz govori, da ji življenje ni prizanašalo.

Marija Caserman, rojena Ipavec (1879-1932). Hči Jakoba in Cecilije. V naročju ji sedi sin Anton Caserman (1912-1971).

Marija je že nekaj dni po porodu zadnje hčerke Urške šla prati plenice v bližnji potok. Oktobra 1915. Zaradi tega je zbolela in naslednjih 17 let do svoje smrti preležala v postelji.

Tone je bil edini sin ob treh sestrah (Urška je bila rojena 1915). Menda je bil precej nabrite sorte, ker pa je bil očetov ljubljenček, so mu oče vse odpustili. Nekoč je, takole za hec, dvignil soseda za hlače. Hlače so se strgale, oče so pa plačali.

Ivanka Vidrih – Cibava, rojena Caserman (1907-1994). Moja stara mama. Poročila se je s Cibovim Lojzom, ki je med vojno umrl v nemškem taborišču. Ostala je sama s tremi otroki in pogorelo hišo.
Marija Caserman (1906-1991), rekli so ji tudi Ipavča Micka. Jaz sem rekel preprosto teta. Nikoli se ni poročila, saj je morala skrbeti za prehitro obolelo mamo Marijo.
Na zadnji strani je moja mama, Lojzka Žnidaršič, rojena Vidrih, lepo napisala imena vseh, ki so na sliki.

Viri:

  • Janez Kebe: Cerkniško jezero in ljudje ob njem, 2011
  • Lojzka Žnidaršič

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Matjaž Žnidaršič
Skenirano: 9. 1. 2012
Oblika: fotografija nalepljena na karton

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: